MonPlaneta
Sant Pau, pioner a l’Estat en emprar un dispositiu contra la insuficiència mitral severa
Un equip de l'hospital de Sant Pau implantant un dispositiu Pascal a un pacient
Un equip de l’hospital de Sant Pau implantant un dispositiu Pascal a un pacient | ACN

!--akiadsense-->

L’hospital Sant Pau ha utilitzat per primer cop a l’Estat un nou dispositiu per tractar pacients amb insuficiència mitral severa, una patologia causada per un defecte en el tancament de la vàlvula mitral del cor. Es tracta d’un transcatèter que es col·loca al cor del pacient amb una intervenció mínimament invasiva i que millora el pronòstic, l’evolució i la qualitat de vida del malalt. Les persones que pateixen la patologia es cansen i s’ofeguen a causa de la sang que retorna cap als pulmons pel mal tancament de la vàlvula. La insuficiència mitral severa afecta el 2% de la població general i fins al 10% de les persones majors de 75 anys i fins ara s’associava a un mal pronòstic: fins a un 50% de mortalitat cinc anys després del diagnòstic. Només una minoria dels afectats -entre el 10 i el 15%- s’operen, ja que en la majoria de pacients el risc és massa alt. Així, la nova tècnica permet una via alternativa a la cirurgia mitjançant la instal·lació d’un dispositiu que regula el tancament de la vàlvula i possibilita tornar a fer vida normal.

Monitoratge del funcionament d'un dispositiu Pascal a l'hospital de Sant Pau
Monitoratge del funcionament d’un dispositiu Pascal a l’hospital de Sant Pau | ACN

!--akiadsense-->

El doctor Antonio Serra, director de la Unitat d’Hemodinàmica de Sant Pau, explica que el dispositiu, anomenat Pascal, és “com una pinça de la roba”: “A través duna punxada a la vena femoral entrem per la vena i arribem fins a la mitral per agafar els dos vels i tancar el dispositiu”, comenta. Això suposa “una millora espectacular dels símptomes”. “Són pacients que tornen a fer una vida normal”, diu sobre persones que ara poden caminar sense cansar-se i tornar a jugar amb els seus fills. “Què passava fins ara? Que no tenien cap mena de solució”,. A més, remarca que s’ha demostrat que amb el transcatèter es redueix un 38% la mortalitat al cap de l’any, en comparació amb el tractament mèdic convencional. A banda, remarca de forma positiva, hi ha una reducció “franca i important” del grau d’insuficiència en un 95% dels malalts, el risc d’intervenció és “molt baix” i en 48 hores són a casa. Fins ara i des de fa prop d’una dècada existia un dispositiu similar, el MitraClip, però segons Serra el nou dispositiu que fa servir ara el Sant Pau és una mena d”evolució” basada en el mateix concepte però millor. De fet, l’experiència en la col·locació d’aquesta mena de dispositius és el que ha permès al Sant Pau ser el primer centre hospitalari de l’Estat en implantar el Pascal. En concret, al gener ja n’havia implantat dos i des de llavors ja en són dotze.

Un treballador del SEM a les portes d'urgències de l'hospital de Sant Pau de Barcelona
Un treballador del SEM a les portes d’urgències de l’hospital de Sant Pau de Barcelona | Europa Press

!--akiadsense-->

Un dels pacients que ha pogut experimentar la millora de la qualitat de vida gràcies al dispositiu Pascal és l’Antonio Artau. Quan feia més de mig any que l’havien diagnosticat amb insuficiència mitral, van decidir operar-lo però en examinar el seu cas van descartar-ho perquè hi havia riscos. Per contra, complia els requisits anatòmics perquè li posessin el transcatèter via femoral. Prop de dos mesos més tard, el 21 de novembre del 2019, l’Antonio tornava a trepitjar l’hospital perquè li col·loquessin el nou dispositiu al cor. Des de llavors, diu li ha anat “força bé” i ha notat “millores”. “Abans quan arribava a casa estava cansat i ara veig que va millor”, apunta. Segons relata, potser abans anava “amb més cura” a l’hora de fer esforços mentre que ara es veu confiat per, per exemple, pujar la porta del garatge. A més, recorda que la intervenció va ser molt ràpida i no va provocar-li cap dolor. “Va anar molt ràpid i molt bé”. “Potser fins i tot estic més fort que abans”, fa broma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa