MonPlaneta
Sant Andreu (Barcelona) explora la ciència ciutadana en el Calidoscopi Cultural 2019
  • CA
El barri del Congrés, al districte de Sant Andreu | A. Guerrero (CC)

El Festival Calidoscopi Cultural 2019, organitzat pel Districte de Sant Andreu de Barcelona, explorarà la relació entre la ciència ciutadana i el territori a través de prop de 40 activitats que es desenvoluparan des del 2 fins al 21 de maig. Aquesta edició del festival, centrada en l’experimentació amb la ciència, estarà comissariat per Elisabetta Broglio, divulgadora científica i amb un àmplia experiència en promoure i coordinar proposes de ciència oberta. El cicle acull itineraris per a la recollida de dades, tallers participatius, diàlegs, experiments al carrer, exposicions, cine-fòrums, concerts… programats amb els centres cívics, biblioteques, casals i altres entitats. El programa tindrà com a activitat comuna el dibuix del mapa sonor del districte. L’agenda del Festival es pot consultar al web de l’Ajuntament.

La gènesi d’aquesta activitat respon a la voluntat dels veïns de conèixer la identitat sonora del districte, quins en són els sons i sorolls característics. El mapa s’ha organitzat a través d’intervencions amb participació de la ciutadania, ideades per enregistrar, documentar i anotar els sons que els envolten de manera que es pugui treballar la identitat sonora dels barris i desxifrar com es percebenels sons des d’un punt de vista científic. Aquestes sessions, batejades com Atrapa-sons, es realitzaran pels carrers, parcs i places del districte i a l’interior dels equipaments. Aquests sons s’emmagatzemaran a la plataforma col·laborativa Freesound i se n’extrauran descriptors científics i explicar com el nostre cervell els percep i interpreta; a més, en col•laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Freesound i Bitlab, es generarà un mapa sonor utilitzant eines cartogràfiques digitals. El material sonor serà treballat per dos artistes residents a Fabra i Coats – Fàbrica de Creació, Sara Fontán i Aalbers, per a crear paisatges sonors i musicar els barris del districte. Aquestes creacions musicals, juntament amb els resultats del mapa sonor, seran presentats en un concert que se celebrarà el 24 de maig al Centre Cívic Sant Andreu.

La Fàbrica de Creació Fabra i Coats | Ajuntament de Barcelona

La programació del Calidoscopi Cultural es nodreix a través de tres vies: propostes ideades i programades per equipament que hi participa; accions ideades en xarxa pel conjunt dels equipaments, que dissenyen estratègies i activitats comunes per als set barris del districte; i activitats que el comissari proposa als equipaments i que es treballen conjuntament. La comissària de Calidoscopi Cultural 2019, Elisabetta Broglio, és qui porta la coordinació de la comunitat de pràctica de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona, impulsada per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. Va treballar molts anys al Consejo Superior de Investigaciones Científicas impulsant projectes i accions per obrir la recerca a la ciutadania i fomentar la participació de la societat en la investigació. Ara, aquesta feina la fa al Centre de Regulació Genòmica, on gestiona projectes de ciència ciutadana relacionats amb la investigació biomèdica i promou entre els científics l’ús de metodologies de cocreació i polítiques de ciència oberta.

La ciència ciutadana, poc a poc, s’està convertit en habitual a les nostres societats perquè cada vegada és més freqüent que grups de ciutadans s’impliquin en recerques científiques. La col·laboració conjunta permet no només avançar en el coneixement sinó també trobar solucions col·lectives que afavoreixin el canvi social. La ciència ciutadana implica la ciutadania en tasques pròpies d’una recerca científica i democratitza un coneixement que fins ara era poc accessible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa