MonPlaneta
Sanitat no creu necessaris “nous protocols sanitaris” ni veu motius per suspendre actes
  • CA
Un passatger porta una màscara en una estació de tren de Hong Kong poc abans de ser tancada per l’arribada del coronavirus a la ciutat | ACN

El director del Centre de Coordinació d’Alerta i Emergència Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha defensat que no són necessaris “nous protocols sanitaris” per evitar la transmissió del coronavirus a personal sanitari, després dels dos casos detectats a Andalusia. Segons ha dit, les mesures de prevenció d’infeccions en general “s’apliquen molt bé”. Preguntat per si s’haurien de suspendre grans esdeveniments com les Falles, Simón ha respost que “ara mateix no hi ha informació que ho indiqui”. “Si s’ha de fer, es farà. No en tinguin cap dubte”, ha afegit. En total s’han registrat 47 casos de coronavirus a l’Estat, 6 dels quals a Catalunya. Dos casos ja es donen per superats i els altres 45 evolucionen “relativament bé”.

Dels casos confirmats de coronavirus n’hi ha 10 al País Valencià; 10 a la comunitat de Madrid; 6 a Catalunya; 8 a Andalusia; 6 a les Canàries, 3 al País Basc, 2 a Castella i Lleó i 2 més a les Balears. Un dels casos de les Balears i un altre de les Canàries són els que ja s’han donat d’alta i es donen per superats. La majoria dels casos que s’han identificat a l’Estat, segons ha explicat Simón, han viatjat a Itàlia o han tingut un contacte molt estret amb persones que havien tornat de la zona de risc d’Itàlia. En canvi, hi ha dos casos a la Comunitat de Madrid que inicialment no tenen relació amb una importació del coronavirus i ha afegit que s’estan fent investigacions sobre aquests dos casos. Tot i així, Simón ha volgut remarcar que “si s’han generat cadenes de transmissió a Espanya, no s’estan produint brots” i que, per tant, es tracta d’una transmissió “molt limitada”. En aquest sentit, ha explicat que segueixen amb atenció el reduït nombre de casos a Alemanya i a França en què tampoc han trobat vincles amb casos importats.

Des de Ministeri de Sanitat s’ha insistit en les recomanacions de rentar les mans i anar en compte a l’hora de tossir i preguntat per si l’arribada del fred pot provocar un repunt dels contagis, Simón ha respost que no ho té molt clar. Segons ha explicat, la supervivència del virus en superfícies no és un dels mecanismes de transmissió que els preocupi més. Pel que fa al cas de coronavirus que se li ha fet un tractament antiviral, Simón ha considerat que és complicat treure conclusions d’un sol cas sobre l’eficàcia i ha assenyalat que probablement se li ha donat el tractament en una “fase avançada” del virus. “Seria prudent abans de llançar les campanes al vol”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa