MonPlaneta
Salvem l’Empordà engega una campanya contra un projecte d’aeròdrom a l’Escala
La zona on es projecta l'aeròdrom de l'Escala
La zona on es projecta l’aeròdrom de l’Escala | Salvem l’Empordà

Salvem l’Empordà i el Fòrum l’Escala-Empúries han endegat una campanya en contra de la construcció d’un aeròdrom a l’Escala i demanen que es retiri. El projecte està en fase de consultes prèvies a l’avaluació ambiental i l’Ajuntament ja ha emès un informe on desaconsella la iniciativa i alerta que es projecta entre els parcs naturals del Montgrí i dels Aiguamolls. Les entitats ecologistes remarquen també que es vol aixecar en un sòl no urbanitzable “d’interès agrari i paisatgístic” i que un projecte d’aquestes característiques “no es compatible amb aquests usos”. Alerta, més, de la necessitat de conservar els espais protegits dels parcs naturals dels quals l’Escala forma part i de les “afectacions” per contaminació acústica que pot tenir un equipament d’aquestes característiques. També recorden que l’aeròdrom de Viladamat es troba a només 4 quilòmetres de distància.

“El canvi climàtic és una realitat i les conseqüències seran molt greus. Ara toca fer projectes que minimitzin el risc i mitiguin els gasos d’efecte hivernacle”, insisteixen en un comunicat. Per això, les dues entitats ecologistes –amb el suport de SOS Costa Brava- han endegat una campanya d’oposició al projecte amb una xerrada informativa al Centre Cívic del Camp dels Pilans de l’Escala aquest dissabte a les set de la tarda i una recollida de signatures al seu web. En un manifest, a més, detallen que el projecte en tràmit preveu unes 600 operacions anuals, que es concentrarien “amb més intensitat” a l’estiu, amb un màxim de 60 vols al dia i la construcció d’una pista de 572 metres de longitud i 18 d’amplada, envoltada d’una franja de vol de més de 600 metres. L’equipament també contempla una plataforma per a l’estacionament d’aeronaus de gairebé 3.000 metres quadrats i un hangar amb capacitat per a 15 avions, entre d’altres serveis. Els ecologistes asseguren, a més, que l’aeròdrom seria per a ús dels socis, l’escola de vol i els propietaris de les aeronaus.

El regidor d’Urbanisme, Josep Bofill, diu que el projecte es troba en una fase molt inicial i que està en mans de Medi Ambient de la Generalitat. Segons Bofill, el promotor privat va presentar la petició a l’Ajuntament i aquest ho va trametre a la l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental. “Com que es troba entre dos parcs, el Departament ens demana informació a les parts afectades”, detalla. En el seu informe, l’ajuntament detalla les característiques de la zona on es pretén ubicar, que l’espai té un important valor agrícola i que “exerceix de corredor ecològic entre els dos parcs”. “La nostra posició no és de xoc frontal però creiem que aquesta activitat no s’escau en aquest lloc”, insisteix Bofill.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa