MonPlaneta
Salvar els ratpenats, una cursa a contrarellotge
  • CA

“Els ratpenats caminen per una corda fluixa perquè un canvi d’un grau pot marcar la diferència de si viuen o moren”, declara Cori Lausen, biòloga, al diari The Guardian. La capçalera britànica ha recollit en un article la precària situació en què es troben aquests animals arreu del món. L’accelerat canvi del clima posa en perill els hàbitats d’aquestes espècies, afectant especialment les femelles i per tant la reproducció.

El problema dels ratpenats s’accentua a tot arreu a mesura que augmenten les temperatures i les onades de calor és fan més freqüents i llargues. A Catalunya, Carles Flaquer, coordinador del grup d’investigació de ratpenats del Museu d’Història Natural de Granollers, va documentar 797 esdeveniments de sobreescalfament durant un programa de vigilància de caixes de ratpenats, hàbitats artificials, durant un període de 150 dies, amb temperatures superiors als 40C. “Hem vist un augment sorprenent de les temperatures a Catalunya i els episodis de sobreescalfament han estat terribles per als ratpenats“, esposa l’expert.

Una situació que es replica a centres de rehabilitació de fauna salvatge de tot el globus. En aquests espais cada cop més els porten ratpenats trobats a terra perquè pateixen deshidratació. No només succeeix amb els espècimens que habiten construccions humanes, els que es refugien en cases també pateixen la mateixa sort.

“Cada any, les temperatures augmenten una mica més i arribem a fase crítica on les onades de calor es converteixen en un nivell que suposa un perill per a les poblacions de ratpenats”, diu Orly Razgour, professor a la Universitat d’Exeter. Els ratpenats tenen una taxa de reproducció molt baixa, el que vol dir que els costa molt tenir cries i l’augment de la calor passarà una dura factura en l’espècie.

La pèrdua dels ratpenats seria un cop extremadament dur per a quasi tots els ecosistemes habitats per aquests mamífers. Són depredadors voraços d’insectes, per exemple, ajuden a controlar les plagues dels cultius, reduint la necessitat de pesticides a les terres agrícoles.

Així, amb el pas dels anys, els amants dels animals, les organitzacions de conservació i els grups naturalistes han instal·lat caixes artificials per a ratpenats per substituir els edificis perduts i les cases naturals on els ratpenats tornen any rere any. Però ara els científics descobreixen que en un clima que escalfa ràpidament, sobreescalfar les caixes de ratpenats pot ser una trampa mortal.

Tot i això, molts experts treballen en adaptar l’antic disseny d’aquests calaixos a les noves temperatures, per tal que els seus inquilins no pateixin cops de calor i les seves cries creixin fortes i sanes per poder recuperar les comunitats de ratpenats arreu del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa