MonPlaneta
Un robot amb forma de cuc obre una nova porta al tractament dels ictus
El robot dissenyat al MIT
El robot dissenyat al MIT | MIT

!--akiadsense-->

Un equip d’enginyers de l’Institut Tecnològic de Massachusetts, als Estats Units, ha desenvolupat un robot amb forma de cuc o fil, que es pot controlar magnèticament i que té la propietat de poder introduir-se en vasos molt petits i retorçats, com seria el cas del sistema circulatori del cervell humà. Això podria canviar totalment el tractament els ictus, un dels accidents vasculars més perillosos i difícils de tractar, trencant els coàguls i permetent que la sang circuli normalment molt més ràpid que fins ara. Per fer-ho, el robot faria servir un petit làser o bé quantitats petites de medicaments. Encara es troba en un estat de desenvolupament força primerenc però els seus desenvolupadors ja n’han explicat les línies mestres a la revista ‘Science Robotics’. Tenir accés a la zona afectada per l’ictus amb l’ajut d’un instrument d’aquestes característiques podria ser vital durant les primeres fases d’un ictus, aconseguint normalitzar la situació abans que la falta d’oxigen al teixit cerebral convertís els danys en permanents o causés la mort dels pacients.

A través d’aquest vídeo publicat a Youtube, els investigadors mostren el funcionament del prototip amb què treballen ara mateix i com es mou per una rèplica de silicona dels vasos cerebrals que conté coàguls i aneurismes que poden ser reparats gràcies al robot. Com que es guia magnèticament en comptes de fer-ho un metge directament amb les seves mans, pot ser guiat des de pràcticament qualsevol lloc, ajudant a l’assistència mèdica en indrets remots, i reduir l’ús de raigs X per veure els vasos sanguinis i poder-s’hi moure. En el futur, gràcies a la intel·ligència artificial, el control magnètic del robot fins i tot podria ser operat per professionals amb una formació menys específica.

L’aparell s’introduïria al cos del pacient a través d’una petita incisió i seria guiat cap al cervell. Com que és més petit que els catèters que es fan servir a dia d’avui i està cobert d’un gel per reduir la fricció, fins i tot podria introduir-se en zones més remotes, on ara és molt difícil o impossible arribar. Fins aleshores, però, encara queda molta recerca i moltes proves per fer. Les proves en animals podrien començar d’aquí un o dos anys però, fins que pugui ser emprat per tractar humans, encara podria passar una dècada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa