MonPlaneta
Rescatades més de 3.500 truites de riu autòctones d’un canal del Pallars
Rescat de truites al canal de Sossís a la Conca de Dalt al Pallars Jussà | DARP

Un total del 3.567 truites comunes autòctones (Salmo trutta) s’han rescatat aquesta setmana del canal de Sossís, a la Conca de Dalt (Pallars Jussà).L’actuació ha anat a càrrec de l’empresa concessionària d’aigües Ibericas de Energias i ha comptat amb la col·laboració dels Agents Rurals i personal al servei del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació donada la llargada del canal. Una part dels alevins de truita s’han traslladat a centres de reproducció i cria de truita comuna.

A més de les truites, s’han rescatat 61 barbs cua-roig (Barbus haasi), 17 crancs de riu autòcton (Austropotamobius pallipes) i 2 barbs de l’Ebre(Barbus haasi). Aquestes truites provenen d’un tram de riu del Noguera Pallaresa classificat com a Reserva genètica de truites, atesa la seva puresa genètica.

Els centres que han rebut els alevins estan situats a Escaló i Llavorsí i els gestiona el Consell Comarcal juntament amb les Societats de pescadors locals. L’objectiu és el reforç de les poblacions de truita de la Noguera Pallaresa per tal de fomentar l’exercici de la pesca.

Més de 40 plans de salvament en 2 anys

El rescat al canal de Sossís es realitza anualment en aquesta època de l’any i és un dels salvaments previstos que han de fer els concessionaris d’aigües per evitar que els peixos puguin quedar atrapats en els canals en cas que es buidin.

La Llei 22/2009, d’ordenació sostenible de la pesca en aigües continentals, obliga les concessionàries a realitzar els plans de salvament. Des de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i la del Cos d’Agents Rurals s’està realitzant un esforç perquè centrals hidroelèctriques i regants presentin plans de salvament de les espècies piscícoles autòctones abans de realitzar els buidatges dels canals.

Un moment del rescat de 3500 truites al canal de Sossís al Pallars Jussà | DARP

Els buidatges es realitzen normalment per a posar a punt les turbines o reparar els canals. Durant els anys 2016 i 2017 s’han aprovat més de 40 Plans de salvament i moltes centrals hidroelèctriques ja han assumit aquesta tasca com una millora mediambiental i rutinària. Els costos corren a càrrec dels titulars de les concessions.

Des dels Serveis Territorials del Departament es decideix el destí dels exemplars autòctons capturats. Generalment es traslladen al tram de riu més proper dins de l’àrea de distribució de les espècies de la zona, aigües amunt del punt de captació d’aigua de la concessió. Aquestes tasques es realitzen amb el suport d’efectius del Cos d’Agents Rurals.

Altres rescats en trams de riu amb manca de cabal durant l’estiu

Personal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha realitzat durant aquests mesos d’estiu diferents rescats de peixos en trams de riu que s’assequen a causa de la manca d’aigua.

Durant el mes de juliol es van realitzar rescats als rius Duran (Isòvol) i riu de Siurana (Torroja del Priorat i el Masroig). Al riu Duran es van salvaguardar un total de 606 truites (Salmo trutta) i 14 llops (Barbatula quignardi), i al riu Siurana es van salvaguardar un total de 155 barbs de l’Ebre (Barbus haasi),), 26 barbs cua-roig (Barbus haasi), 2 gobis (Gobio lozanoi), 232 bagres (Squalius laietanus) i 992 madrilles (Parachondrostoma miegii).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa