MonPlaneta
El repte ReWine: aconseguir 100.000 ampolles per reutilitzar abans del 31 de gener
  • CA

El projecte Rewine vol aconseguir recuperar 100.000 ampolles de vi buides abans del 31 de gener de 2020 per reutilitzar-es. De moment aquest programa coordinat pel Parc de Recerca UAB, en el que hi participen l’Agència de Residus de Catalunya, l’spin-off de la UAB Inèdit, la Cooperativa Falset Marçà, Cellers Torres i la planta de rentat Infinity ja ha aconseguit 65.000 ampolles que equival a evitar aproximadament més de 20 tones de residus d’envasos de vidre.

A Catalunya cada dia consumim 9 milions de begudes embotellades. Un 6% són ampolles de vi, al voltant de 650.000 ampolles i d’aquestes un 43% no es reciclen. Amb un pressupost de quasi un milió d’euros Rewine, vol contribuir a reduir la generació de residus d’una banda. També a reduir la contaminació que provoca la producció de noves ampolles. Com a conseqüència es rebaixa el cost de la gestió de residus i suposa un estalvi econòmic pels cellers.

Cal recordar que la indústria del vi és una de les més afectades pel canvi climàtic, ja que la vinya i la qualitat del vi depèn en gran mesura de les condicions atmosfèriques. És per això, per exemple, que s’estan buscant noves ubicacions per plantar vinya per evitar precisament l’increment de les temperatures. Una de les principals conseqüències del canvi climàtic provocat entre d’altres per les emissions de CO2 a l’atmosfera.

El procés de recollida i reutilització de les ampolles s’ha anat polint els dos últims anys per exemple a la Cooperativa Falset Marçà, un dels primers cellers que ha participat en aquest programa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa