MonPlaneta
Repsol tancarà la plataforma d’extracció Casablanca de Tarragona a mitjan juny
  • CA

Repsol deixarà de produir petroli a la plataforma Casablanca a mitjans del mes de juny, segons ha pogut saber l’ACN i ha confirmat la companyia. Situada a 44km mar endins, davant les costes de Tarragona i del delta de l’Ebre, el tancament posarà punt i final a quatre dècades d’activitat de l’última explotació petrolífera operativa a l’Estat. La companyia justifica la decisió per la forta caiguda de la producció, si bé al 2018 va aconseguir una pròrroga de deu anys de la concessió. Un cop cessi la producció, es faran treballs per mantenir les instal·lacions de forma segura i abandonar-les més endavant. De moment, Repsol no ha avançat cap pla ni data per al desmantellament. Repsol ha comunicat ja formalment al govern espanyol l’aturada de la producció. Així, la previsió és que a mitjans de juny es portin la instal·lació i els pous a una situació d’aturada. Una decisió que s’emmarca dins de les desinversions que les companyies petrolieres efectuen durant els últims temps en l’àmbit de la investigació de nous jaciments i producció d’hidrocarburs, reorientant el negoci cap a altres activitats energètiques amb l’aposta de la descarbonització de l’economia com a teló de fons.

Operativa des de l’any 1981, la plataforma va començar explotant el primer jaciment descobert a la zona, ‘Casablanca’. Durant aquella dècada la producció va arribar al màxim històric amb uns 45.000 barrils diaris. Des de la mateixa plataforma es va gestionar també l’explotació de nous camps a la mateixa zona – ‘Rodaballo’, ‘Chipirón’, ‘Boquerón’ i ‘Barracuda’- a través de pous satel·litals connectats a l’estructura. Durant aquests 40 anys d’activitat, Casablanca ha tingut operatius, en diferents fases, catorze pous. La companyia va intentar reimpulsar l’activitat a partir de l’any 2012 amb l’entrada en servei dels pous ‘Montanazo’ i ‘Lubina’. Les produccions, però, començar a decréixer fortament a partir de 2015 per l’esgotament dels jaciments, assolint uns 2.000 barrils diaris. A partir de 2018, el volum de cru va caure dràsticament i es van haver de tancar alguns pous per seguretat.

Un operari de Repsol treballant a la plataforma Casablanca | ACN
Un operari de Repsol treballant a la plataforma Casablanca | ACN

Tot plegat ha acabat reduint la producció a uns testimonials 220 barrils diaris, provinents de ‘Casablanca’, ‘Rodaballo’ i ‘Boquerón’. Si bé la companyia assegura que encara resultava rendible explotar els jaciments fins temps recents, les elevades despeses d’operació d’explotació han acabat desembocant en el tancament. Malgrat això, i amb independència del volum de petroli produït i els beneficis econòmics directes que podia generar en un context de preus elevats, Repsol ha defensat que el valor de la producció de Casablanca residia també en aspectes fiscals, econòmics i político-estratègics. El cru que s’hi produeix es trasllada directament a través d’un oleoducte submarí fins la refineria de la mateixa Repsol a Tarragona.

L’activitat de Casablanca, d’altra banda, ha estat objecte de forta controvèrsia i oposició, amb un llarg historial de denúncies per diversos casos contaminació marina amb hidrocarburs. Precisament, tres responsables de les instal·lacions estan pendents de ser jutjats per un suposat delicte contra el medi ambient per imprudència arran del vessament d’entre 95.000 i 180.000 litres de cru al mar l’any 2010, que va generar una taca de contaminació de 19km2 . A la plataforma hi treballen actualment unes 25 persones que s’organitzen en torns de dues setmanes. Repsol preveu que bona part de la plantilla continuï a les instal·lacions durant la nova fase i fins al desmantellament definitiu. En el moment que es faci efectiu el tancament de la plataforma, la previsió és que una part dels treballadors siguin recol·locats en altres centres productius de la companyia o s’arribin a acords puntuals d’extinció contractual.

Un treballador de Repsol amb una mostra del petroli produït a la plataforma Casablanca | ACN
Un treballador de Repsol amb una mostra del petroli produït a la plataforma Casablanca | ACN

Un cop aturada la producció, es posaran en marxa les actuacions per conservar i mantenir les instal·lacions. A més de netejar i desconnectar les línies de producció, els pous seran suspesos temporalment amb la instal·lació de taps i monitoritzats pel personal de la plataforma amb la idea d’evitar que sorgeixin fluïds des del jaciment. Està previst que aquesta tasca sigui executada per contractistes especialitzats. També es procedirà a netejar l’interior de l’oleoducte submarí que transporta el cru fins a Tarragona i s’omplirà amb aigua tractada. Els equips que es mantinguin a la plataforma seran objecte de manteniment i s’inspeccionaran tots els elements de la instal·lació de forma regular. Repsol també mantindrà els vaixells de suport i el transport amb helicòpter del personal. En aquest sentit, la previsió és que la plataforma serveixi per organitzar i executar els treballs previstos. Els plans de seguretat i emergències vigents actualment per al funcionament de les instal·lacions també es mantindran.

Fonts de la companyia han puntualitzat que, malgrat tractar-se de mesures utilitzades habitualment per poder retornar-hi o reprendre l’activitat, en aquest cas serviran per fer efectiu l’abandonament definitiu dels pous i de les instal·lacions. Remarquen que l’actuació s’emmarca en un procés que pot allargar-se en el temps i tenint en compte els requeriments tècnics així com la planificació de les empreses que ho hauran d’executar. De moment, però, Repsol encara no ha anunciat ni el pla ni quina data aproximada té prevista per fer efectiu el desmantellament un cop finalitzada la concessió, segons estableix la Llei d’Hidrocarburs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa