MonPlaneta
Reinicia la Terra: un concurs de programadors per arreglar la crisi climàtica
  • CA
| iStock

Les Nacions Unides creuen que els programadors joves poden aportar solucions diferents a l’emergència climàtica. El programa ‘Reinicia la Terra’ és una campanya en marxa que el proper primer d’agost seleccionarà els equips que competiran per salvar el planeta. L’oficina de l’Enviat per a la Joventut de l’ONU, Jayathma Wickramanayake, descriu aquesta idea com un “hackathon global”. I ho és, per les seves dimensions. Cinc països aniran resolen reptes tecnològics a l’agost: Alemanya, Finlàndia, Egipte, l’Índia i Malàisia. Al setembre se sumarà el sisè, els Estats Units. Aquest serà el final, previ a la cimera del clima que hi haurà a finals d’aquell mateix mes. Els equips participants s’uniran a altres científics per mirar de resoldre una crisi climàtica local. En principi, aquesta pot ser única a cada ubicació precisament per les necessitats específiques de la comunitat. Per a ella, oferiran una solució en forma d’un nou programa informàtic o millorant els que ja existeixen.

Aquestes maratons de programació es desenvoluparan durant dos dies als Laboratoris d’Innovació Tecnològica que les Nacions Unides tenen als països esmentats. D’aquests repetes tecnològics s’escollirà un equip de cada país que serà seleccionat per viatjar a Nova York. Allà se celebrarà la cerimonia dels premis ‘Reinicia la Terra’, durant la Cimera del Clima de l’ONU, el 21 de setembre. L’abast de la solució de cada equip serà encara més gran. El guanyador de cada país tindrà l’oportunitat de presentar la seva solució a Davos. La reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial que es farà el gener de 2020 acollirà aquest acte. I després, el guanyador tindrà l’oportunitat de veure la seva proposta de software desenvolupada en un dels Laboratoris d’Innovació Tecnològica de les Nacions Unides.

La cimera climàtica COP24 a Katowice (Polònia) | Greenpeace

En una entrevista amb UN News, Wickramanayake destaca que els joves són claus per resoldre els desafiaments climàtics globals. Justament perquè se’ls considera els impulsors del canvi i la innovació, “amb el moviment climàtic global liderat per joves, les Nacions Unides donen suport a l’esforç dels joves per impulsar l’acció climàtica”. Des del llançament de l’Estratègia de la Joventut 2030, les Nacions Unides han anat ampliant les accions mundials, regionals i nacionals. La idea és satisfer les necessitats dels joves, fer realitat els seus drets i aprofitar les seves possibilitats com a agents de canvi. Com explica l’Enviada Juvenil, ‘Reinicia la Terra’ mira de crear una plataforma perquè els joves comparteixin les seves millors idees i solucions innovadores. Poder comptar amb les Nacions Unides els converteix en socis iguals en la lluita mundial contra la crisi climàtica. “Reinicia la Terra ofereix als joves l’oportunitat no només de mostrar el seu potencial i idees sinó també de ser reconeguts a la Cimera de les Nacions Unides sobre el Clima el setembre de 2019″, assenyala la responsable.

L’aposta per aquest hackaton és una de les característiques que destaca l’oficina de Wickramanayake. “Estem anomenant als guanyadors del hackaton d’aquest any ‘Les tropes del #ClimateReboot’”. D’aquesta col·laboració, subratlla, neix una col·laboració amb l’ONU pensada per al llarg termini: “Podran treballar i ampliar les solucions que tindran un impacte en la vida real de les comunitats”.

Article publicat originalment a iambiente.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa