MonPlaneta
Reduir els plàstics d’un sol ús, un dels reptes de l’Agenda 2030 per al futur del planeta

La Diputació de Barcelona vol contribuir a la reducció de materials plàstics d’un sol ús als municipis mitjançant campanyes de participació ciutadana que involucrin diferents sectors de la societat.

El plàstic d’un sol ús és un producte molt present a les nostres vides. En les darreres dècades, la seva utilització s’ha incrementat fins a formar part inseparable de la nostra cistella de la compra, en forma d’envasos o de bosses per a tot tipus de productes alimentaris. La major part d’aquest plàstic es fa servir durant un espai breu de temps i, un cop utilitzat, acaba als abocadors o s’escampa en el medi, on sovint, es converteix en microplàstics, que s’incorporen a la cadena alimentària i poden provocar afectacions hormonals, neurològiques i oncològiques.

Conscient d’aquesta problemàtica, la Diputació té en marxa la campanya “Mercats Sostenibles”, que es desenvolupa als mercats municipals de la província, i que pretén incentivar que la clientela d’aquests mercats faci servir el carro o el cabàs i que porti de casa carmanyoles, tàpers i bosses reutilitzables per a la fruita i la verdura, els llegums, el peix o la carn perquè els venedors no hagin de proporcionar-li bosses o envasos de plàstic. Es tracta d’una campanya que es desenvolupa en un espai de proximitat i de cohesió social en benefici del medi ambient i de la salut de les persones.

“Mercats Sostenibles” s’enriqueix amb el projecte educatiu “Aprenentatge i Servei” (ApS), que involucra alumnes d’ESO dels instituts veïns dels mercats municipals. Amb aquest projecte els i les joves aprenen a descobrir l’impacte dels plàstics d’un sol ús —i el model “d’usar i llençar”— sobre la salut i sobre el medi ambient, donen a conèixer la campanya a les seves famílies i als seus conciutadans, i es capaciten per plantejar alternatives de consum conscient i sostenible.

“La campanya “Mercats Sostenibles” de la Diputació de Barcelona es desenvolupa als mercats municipals de la província
(Sergi Ramos / Diputació de Barcelona).”

L’impacte del plàstic al medi marí

En relació a la gestió dels residus, la Diputació de Barcelona impulsa també accions de protecció del medi natural, i concretament de l’espai marí i litoral. Així, des del Centre d’Estudis del Mar (CEM) de Sitges es duen a terme campanyes mensuals de neteja de platges amb participació ciutadana, en el marc del projecte “AvanCEM per una platja neta!”. El que es busca és conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem a la natura de forma incontrolada i, a més, promoure accions com la recollida de la brossa abocada a les platges. També es desenvolupen actuacions similars a zones forestals dels espais naturals protegits.

En la mateixa línia, itinera l’exposició “Menys plàstics, més vida”, que aspira a sensibilitzar la població sobre l’impacte ambiental que tenen els residus plàstics en els ecosistemes marins. Recordar que just davant del CEM es conserva una de les millors praderies de posidònia del litoral català, una de les espècies endèmiques del Mediterrani.

Prevenció de residus, economia circular i canvi climàtic

La Diputació de Barcelona participa a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus —la darrera setmana de novembre­— oferint més d’una cinquantena de recursos educatius i de sensibilització als municipis. La Setmana vol donar a conèixer les principals estratègies de reducció de residus arreu d’Europa amb l’organització d’accions concretes, així com la divulgació d’exemples reals que puguin ser models a seguir. En definitiva, es tracta de promoure canvis en el comportament quotidià de la ciutadania europea i orientar-la cap a hàbits de consum més sostenibles i responsables.

Enguany, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa el focus en l’impuls a les comunitats circulars. Amb conceptes innovadors com l’economia circular, la Diputació de Barcelona vol donar suport als ajuntaments per aconseguir el reaprofitament econòmic d’allò que fins ara es considerava un residu. La reutilització de materials és essencial perquè redueix el consum de recursos naturals no renovables i comporta, a més, una disminució de l’ús d’altres recursos vitals, com l’aigua i l’energia, contribuint a la reducció de les emissions de CO₂ causants de l’efecte hivernacle i del canvi climàtic.

Més informació a http://www.diba.cat/mediambient

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa