Recollida de brossa marina a la platja del Serrallo
Recollida de brossa marina a la platja del Serrallo | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre han recollit aquest divendres al matí 31,3 quilos de brossa marina a la platja del Serrallo (Sant Jaume d’Enveja), en una jornada de control, classificació i anàlisi de residus que s’ha organitzat dins de les accions del “Marine Litter Watch Month”. Es tracta d’una campanya que promou la participació durant un mes en accions per monitoritzar la brossa marina a espais que formen part del projecte europeu Interreg ACT4LITTER, que treballa en la lluita contra la contaminació dels ecosistemes de la Mediterrània. En aquest sentit, el Parc Natural del Delta de l’Ebre és una de les 10 àrees marines protegides escollides a tota la Mediterrània, l’única de tot Catalunya.

L’acció s’ha desenvolupat en un espai de 4.500 m2 d’aquesta platja i ha consistit en la delimitació i tancat de la zona a mostrejar en dues àrees, la recollida dels residus i la seva classificació per tipus, amb la participació de set persones. A més de la recollida de deixalles, l’objectiu és aprofundir en el coneixement de la composició de la brossa marina existent en aquests espais protegits i actuar per promoure un canvi en l’activitat humana que la genera. Entre els 31,3 quilos de brossa recollits hi havia un palet industrial i una xarxa de pescadors que ha pesat 12 quilos. Es tracta de la tercera vegada que s’organitza aquesta acció, que es fa alhora amb altres indrets socis del projecte. La primera va tenir lloc el passat desembre, en aquest mateix espai i en altres 10 punts del Mediterrani situats a Albània, França, Grècia, Itàlia, Turquia i l’estat Espanyol. Aquesta vegada es van recollir 22.867 articles de brossa marina, xifra considerada relativament alta, amb 1,2 elements per m2. El 82% dels articles eren de material plàstic. Concretament al delta de l’Ebre, a la platja del Serrallo, la densitat de brossa va ser molt més baixa, amb 0,03 objectes per m2. El control de la brossa en espais protegits de la Mediterrània va continuar la passada primavera amb noves accions i seguirà la propera tardor.

El mar Mediterrani és dels més afectats per la problemàtica que genera la brossa marina a tot el món. El projecte vol avançar en l’estudi d’aquesta matèria, per actuar i evitar l’impacte negatiu que suposa sobre sectors econòmics vitals com ara la pesca, l’aqüicultura, la navegació i el turisme, així com sobre les espècies i hàbitats marins, i persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa