MonPlaneta
Rècord de naixements de voltors negres a la colònia prepirinenca de Boumort
Un dels voltors negres de la reserva de Boumort | Departament de Territori i Sostenibilitat

Aquest 2019 han nascut deu polls de voltor negre (Aegypius monachus) a la colònia de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, al Prepirineu occidental català, dos més que el 2018. La xifra suposa un rècord des que el 2007 van començar les reintroduccions de voltors negres per crear un nucli reproductor en l’àmbit pirinenc, i des que el 2010 nasqués el primer poll en un niu de Boumort. Des de llavors s’han enregistrat gairebé mig centenar de naixements de voltor negre en aquesta colònia, encara que mai tants en un sol any com ha passat en aquest. La colònia de Boumort és fruit de l’esforç conjunt d’una sèrie d’organismes i associacions que, a iniciativa de GREFA, van apostar per aquest projecte de reintroducció d’un rapinyaire necròfag inclòs al catàleg espanyol d’espècies amenaçades.

La colònia compta ja amb més de 60 exemplars residents i 20 parelles formades. De les 14 parelles que han fet posta el 2019, deu han aconseguit que neixin els seus polls –aquesta espècie cria un únic poll per any. Quatre de les parelles que han criat estan formades íntegrament per voltors negres reintroduïts a través del projecte. Tres les componen un exemplar reintroduït i un altre procedent d’una colònia diferent de l’espècie. Les tres parelles restants compten amb una au reintroduïda i una altra ja nascuda a la colònia de Boumort. Un dels nous polls de 2019 és de tercera generació, és a dir, és fill d’una femella nascuda a Boumort la progenitora de la qual, al seu torn, ja va veure la llum en aquesta mateixa colònia. Properament, se’ls col·locarà un emissor GPS per poder seguir els seus moviments quan comencin a volar i abandonin el niu.

Gràcies a aquest projecte, la Reserva de Boumort ha passat a convertir-se en l’únic espai natural d’Europa on coincideixen com a nidificants les quatre espècies de voltors presents al continent –voltor negre, voltor comú, trencalòs i aufrany. Aquesta particularitat suposa un atractiu poderós per al creixent nombre de fotògrafs i amants de la natura que visiten la zona i contribueixen al seu desenvolupament sostenible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa