MonPlaneta
A la recerca de senyals de vida a Mart
  • CA
Composició de dues imatges del terra àrid de Mart captades per l’Opportunity | NASA

La primera vegada que un objecte de fabricació humana va arribar a Mart va ser el 1965, quan la sonda Mariner 4 va passar a prop seu i va enviar les primeres fotografies del planeta roig vist des de prop. Des d’aleshores, un munt de missions l’han tingut com a objectiu i ens han proporcionat moltíssima informació sobre el present i el passat de Mart que ha permès fer alguns descobriments realment sorprenents. Sobre si hi ha -o hi ha hagut- vida, però, no se n’ha trobat cap prova concloent. El 2021, el ‘rover’ Rosalind Fraklin, desenvolupat per l’Agència Espacial Europea i Roscosmos, vol posar fi a aquest dubte, i és per això que serà equipat amb tres instruments que li permetran examinar mostres de roca i buscar biomarcadors, les empremtes químiques de la vida.

L’ALD -Analytical Laboratory Drawer-, que només pesa 54 quilos, és un element central del Rosalind Franklin. Gràcies a la broca amb què també va equipat el vehicle, es podran aconseguir mostres de roca de fins a 2 metres sota la superfície de Mart, que seran triturades i analitzades pels instruments de l’ALD. Si fins ara la recerca de vida a Mart es basava en saber si les condicions la permetien o l’havien permès en algun moment, aquest petit laboratori està dissenyat expressament per buscar les molècules orgàniques complexes que només es poden originar a causa de la presència d’éssers vius. A més, és clar, també aportarà moltíssima informació sobre la geologia del planeta.

Una foto del planeta vermell | CEDIDA

En aquests moments, el Rosalind Franklin està sent construit a la fàbrica que Airbus té a la localitat de Stevenage, a Anglaterra. Les peces que el conformaran estan arribant o s’estan preparant mentre la resta espera pacientment que arribi el seu moment en el procés de muntatge. Segons els plans, el vehicle ha d’estar acabat a principis d’agost per poder-lo treure de la fàbrica anglesa i dur-lo a Tolosa de Llenguadoc, on se’l sotmetrà a una sèrie de proves abans d’enviar-lo al cosmòdrom de Baikonur, a Kazakhstan. S’espera que el llançament tingui lloc entre juliol i agost de l’any vinent. Si no s’hi és a temps, a causa del moviment de la Terra i de Mart, s’hauria d’endarrerir 26 mesos, fins la propera alineació propícia dels dos planetes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa