MonPlaneta
Rebutjat l’emplaçament del parc eòlic Vandellòs II perquè afecta l’àliga cuabarrada

La Ponència d’Energies Renovables ha desestimat l’emplaçament del parc eòlic Vandellòs II de l’empresa ELAWAN ENERGY. La central projectava 8 aerogeneradors i afectava els termes municipals de Camarles, l’Ampolla, el Perelló, l’Ametlla de Mar, Tivissa, i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. L’òrgan tècnic apunta que existeixen elements determinants de la biodiversitat insalvables per l’afectació a l’àliga cuabarrada. D’altra banda, Naturgy ha entrat a tràmit el parc eòlic Xarcums, a la Fatarella, Ascó i Móra d’Ebre. Té 5 aerogeneradors, però les entitats de memòria històrica ja han alertat que la línia de molins recau en espais de la Batalla de l’Ebre, sobre el punt de comandament del General Rojo i a trocar del Memorial de les Camposines.

La Ponència d’Energies Renovables ha considerat l’afectació del projecte eòlic en 7 parelles l’àguila cuabarrada que tenen el seu espai vital al Coll d’Alba-Montagut; Nines-Perelló; Montagut; Tivissa-Moles; Barranc de Lleriola; Barranc de Caladoques, i l’Espelta. Només l’Ajuntament de Camarles, l’Ampolla, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han emès informes en aquest procediment, tots ells assenyalant la massificació de projectes i l’impacte paisatgístic i ambiental de la central. També ho han fet Cultura, la direcció general de Memòria Democràtica i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), així com el GEPEC. L’informe de Memòria Democràtica conclou que en l’emplaçament del parc eòlic Vandellós II no hi ha cap fossa documentada, però que es tracta d’una zona molt propera a les línies d’evacuació sanitària de l’exèrcit republicà i no es pot descartar que puguin aparèixer restes òssies relacionades amb el període de la Guerra Civil.

Excavació a les fosses de la Guerra Civil trobades a Móra d'Ebre
Excavació a fosses de la Guerra Civil trobades a Móra d’Ebre

Nou parc sobre espais de la Batalla de l’Ebre

Justament per l’afectació sobre espais d’alt valor històric de la Batalla de l’Ebre, entitats de memòria històrica han alertat sobre l’impacte de l’emplaçament del nou parc eòlic Xarcums, projectat per Naturgy a la Terra alta i la Ribera d’Ebre. El projecte va presentar-se a tràmit de la Ponència el passat 9 d’abril. Preveu 5 aerogeneradors (33 MW) amb una altura de boixa de 115 metres i un diàmetre de rotor de 170 metres.

Els cinc aerogeneradors de la central s’estenen sobre la principal línia defensiva de l’exèrcit republicà de l’Ebre, on es conserven moltes restes de “trinxeres, búnquers, refugis, forats de tirador i cavalls de frisó que es van construir per bloquejar la carretera”. Com han assenyalat des de l’Associació Lo Riu de la Fatarella, els molins recauen sobre l’observatori i punt de comandament que va ocupar el General Rojo, cap dels exèrcits de la República Espanyola, indret que apareix en les memòries de guerra del militar i en els llibres sobre la Batalla de l’Ebre de Luís María Mezquida. Els aerogeneradors se situen a tocar de l’encreuament de l’N-420 i la C-12B, a les Camposines on està situat el Memorial i l’ossera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa