MonPlaneta
Els ratpenats malalts també fan servir la distància social per frenar la propagació de patògens
  • CA

La “distància social”, un dels nous conceptes que s’han fet populars d’ençà de l’inici de la pandèmia de Covid-19. Un article publicat a la revista ‘Annals of the New York Academy of Science’, que mostra els resultats d’un estudi de la Universitat de Tel Aviv, indica que els humans no som els únics que fem servir aquest mètode per prevenir la propagació de malalties, sinó que els ratpenats també ho fan i que això ajuda a mantenir-les sanes.

L’estudi va seguir dues colònies de ratpenats frugívors d’Egipte, una en captivitat i una al seu hàbitat natural. Per conèixer el seu comportament quan emmalalteixen, els investigadors van inocular a uns quants exemplars una proteïna semblant a la dels bacteris, estimulant el seu sistema immunològic sense posar-los en perill. Després, se’ls va alliberar i es va controlar el seu comportament, des dels símptomes –febre, cansament, pèrdua de pes– fins al seu comportament a la colònia. Així va ser com es va observar que els animals “infectats” s’apartaven de la resta dels seus companys i en mantenien la distància. A més, a l’hora de sortir a buscar menjar, tampoc no ho feien. Aquest canvi d’hàbits es pot atribuïr, probablement, a la necessitat de conservar energia, però també servei per protegir el grup i impedir que el patogen s’hi escampi. En no sortir de la cova, a més, també s’eviten les interaccions amb membres d’altres colònies que podrien dur-hi la malaltia. En una espècie tan social com aquests ratpenats, aquest aïllament és molt estrany, però de fet recorda exactament com ens comportem nosaltres quan emmalaltim: preferim quedar-nos a casa, refugiats al llit.

Els ratpenats tenen una funció clau en els seus ecosistemes | Wikipedia
Ratpenat | Wikipedia Commons

Aquest descobriment, a més, té una altra implicació molt important per a nosaltres, especialment tenint en compte que els ratpenats són un dels possibles candidats per ser l’origen del SARS-CoV-2: tal i com es comporten quan es posen malalts, és molt difícil que un ratpenat infectat transmeti una malaltia a un humà. Amagats en un racó de la cova, sense ni tan sols relacionar-se amb altres membres de la seva espècie, l’única manera que una persona s’infecti és entrant al seu hàbitat i anant a trobar-lo. Així doncs, si els deixem tranquils, saben protegir-se sols, i la nostra intromissió només fa que posar en perill tant la seva espècie com la nostra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa