MonPlaneta
L’ús de raticides posa en perill les òlibes
  • CA

Els raticides tenen un fort impacte en el medi ambient. Un dels seus efectes més notoris és la intoxicació de les òlibes, les quals cacen ratolins per a la seva supervivència. La població d’aquesta espècie està caient a tot Catalunya, però diverses associacions de conservació de la fauna treballen per pal·liar aquest problema, com ha publicat el canal 324.

Les òlibes són raticides naturals, els rosegadors conformen gran part de la seva dieta. Una única família d’òlibes pot arribar a ingerir fins a 15.000 rosegadors l’any. De forma macabra estan sent els raticides artificials els que enverinen als naturals, desequilibrant l’ecosistema i contaminant-lo per la seva composició. Per això legalment l’ús d’aquests verins està molt restringint, en especial en els parcs agraris.

Aquesta protecció, però no està sent suficient per protegir les aus de rapinya, ja que el 63% d’aquestes espècies que arriben als centres de recuperació de Catalunya havien ingerit aquests verins i acabaven morint, segons un estudi de la Universitat de Barcelona.

Les entitats Galanthus i Anax han exposat que al Parc Agrari de Llobregat només queden unes 5 parelles criant. Davant d’aquesta alarmant xifra han instal·lat caixes niu per ajudar als exemplars d’òlibes que encara habiten la zona. Les accions per alarmar de la situació d’aquestes aus no es limiten a això. S’ha iniciat una campanya de sensibilització perquè s’aturi l’ús d’aquests verins. Hi ha altres alternatives com les caixes de captura que tenen un impacte molt menor en l’ecosistema, sent també efectives i menys contaminants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa