MonPlaneta
Què en sabem, els europeus, del nostre programa espacial?
El nord d’Itàlia vist des de l’espai | Maxpixel

La població europea està molt interessada en les activitats que es duen a terme a l’espai, i la idea que tots els països del continent haurien de col·laborar amb els seus recursos per al desenvolupament de les missions de l’Agència Espacial Europea té el suport gairebé unànim dels europeus. Aquests són dos dels descobriments que ha fet una enquesta recent que volia conèixer quina era la percepció pública dels assumptes relacionats amb l’espai i que va ser encarregada per la mateixa ESA.

Duta a terme el desembre de 2018, l’enquesta va preguntar a més de 5.000 persones majors d’edat i que representaven els cinc països més grans d’Europa: Alemanya, el Regne Unit i els estats espanyol i francés. Els resultats van mostrar, amb un acord gairebé total, que els europeus considerem que les activitats a l’espai tenen tres funcions primordials: entendre millor l’Univers, observar el nostre propi planeta –per veure els efectes del canvi climàtic, per exemple– i trobar maneres de fer més còmoda la vida a la superfície, per exemple ajudant a millorar el transport i les comunicacions.

Detall del satèl·lit Gaia | Agència Espacial Europea

En canvi, els enquestats que creien que els projectes espacials ens poden protegir d’amenaces provinents de fora del nostre planeta eren molts menys, tot i que la majoria estàven d’acord en què aquesta ha de ser una de les prioritats. L’Agència Espacial Europea considera que aquesta dada, de fet, és positiva, perquè dóna suport a les propostes que es van fer a la conferència Space19+ sobre Seguretat Espacial.

Les activitats europees a l’espai, però, són relativament poc conegudes pels europeus, amb només 4 de cada 10 afirmant que se senten ben informats sobre els programes de l’ESA. La majoria d’enquestats coneixien l’agència i el noms d’alguns dels seus programes, però no eren gaire capaços d’explicar-los. Si un 83% dels enquestats coneixien l’Agència Especial Europea, només un 37% sabien exactament què és i a què es dedica. Tot i això, la majoria sobreestimaven molt el cost que les activitats a l’espai tenen per a les seves butxaques. Mentre el pressupost de l’ESA suposa aproximadament uns 10€ anuals per a cada europeu, els enquestats van fer aproximacins unes 20 vegades superiors, d’uns 245€ de mitjana.

D’altra banda, els europeus continuen identificant els dos grans superpoders històrics de la cursa espacial, els Estats Units i Rússia, però consideren que l’Agència Espacial Europea, i no la xinesa, és la seva principal competidora, i troben que els països europeus haurien d’augmentar la seva contribució per apropar-se encara més als grans poders de l’espai. En global, però, un 90% dels enquestats van considerar positives les activitats i projectes que es duen a terme fora del nostre planeta.ES

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa