MonPlaneta
Rècord d’accidents amb senglars a les comarques de Lleida

Els porcs senglars han provocat mig miler d’accidents de trànsit aquest 2017 a les comarques de Lleida. Aquest tipus de xocs van en augment des de l’any 2010 i en l’actualitat ja esdevenen la causa de gairebé un de cada quatre sinistres en aquesta zona, segons informen els Mossos d’Esquadra.

Entre octubre i febrer és quan es concentren més sinistres i aquest 2017 la xifra més alta s’ha registrat al novembre, amb 85 a la plana i 25 al Pirineu. Segons els Mossos, això s’explica perquè a la tardor i l’hivern és quan els animals es mouen més per buscar menjar i justament ho fan quan hi ha menys hores de llum i, per tant, pitjor visibilitat per als conductors. A més, en alguns casos envaeixen la carretera buscant la potassa que s’ha llençat per prevenir les gelades.

En qualsevol cas, la majoria de sinistres acaben amb danys materials als vehicles, però és cert que aquest 2017 hi ha hagut algun ferit greu a les comarques lleidatanes i fins i tot ha perdut la vida alguna persona en altres zones de Catalunya. És per això que des del cos policial es fa una crida als conductors perquè extremin les precaucions a les carreteres on hi ha senyalitzada la presència d’aquests animals, sobretot quan és fosc, que és quan es concentren la majoria dels sinistres.

En cas de trobar-se en la situació, els Mossos recomanen reduir la velocitat i, si es detecta l’animal, frenar sense fer maniobres brusques que poden acabar amb una sortida de via o el xoc amb un altre vehicle; tot i així, reconeixen que prevenir aquest tipus d’accidents és molt difícil i, per tant, plantegen una nova via per poder capgirar les estadístiques amb la reducció dels exemplars d’aquesta espècie, ja sigui a través de la caça o de l’esterilització. Ribot recorda que hi ha una comissió que treballa des de l’any passat per definir les mesures per limitar la proliferació d’aquests animals i reduir els danys provocats per la fauna cinegètica. Hi participen les conselleries d’Agricultura, Interior, Territori i Sostenibilitat i Salut. De moment, però, encara no hi ha concrecions i també està pendent d’aprovació la primera llei catalana de caça.

Més enllà dels senglars, a més, també preocupa l’increment d’accidents amb cabirols, una espècie que fa uns anys pràcticament no existia a les comarques de plana. De fet, fa un parell d’anys que es va detectar la presència d’aquests ungulats en una vintena de sinistres i aquest 2017 ja han arribat als cinquanta. Pel que fa a les carreteres del Pirineu, aquest any els accidents amb senglars han augmentat un 34% respecte el 2016, ja que s’ha passat de 111 a 169. La xifra d’enguany gairebé quadruplica la del 2010, quan se’n van registrar 44.

Cal recordar que des del maig de 2014 la llei estableix que la responsabilitat de l’accident de trànsit amb un senglar és del conductor del vehicle i no del vedat. Hi ha, però, excepcions com ara si en el terreny on hi ha hagut el sinistre s’ha fet una caça col·lectiva de caça major entre el moment de l’accident i fins a 12 hores abans, o si no s’ha reparat una tanca trencada o no s’ha senyalitzat la perillositat de la via amb senyals d’animals en llibertat si és una zona informada com a sensible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa