MonPlaneta
Uns quants gens neandertals podrien ser els majors responsables de casos greus de Covid-19
  • CA

Alguns gens que han arribat als humans moderns des dels homes de Neandertal sembla que tenen una relació directa amb alguns dels casos més greus de Covid19. Això afirma un equip de l’Institut Max Planck d’Antropologia Evolucionària (Leipzig, Alemanya) que, en un estudi acceptat per a publicació la revista ‘Nature’, afirma que una cadena d’ADN al cromosoma 3, heretat dels neandertals i que actualment tenen un 50% de les persones del sud-est asiàtic i un 16% dels europeus, està directament relacionada amb el risc d’emmalaltir més severament de Covid-19.

Un record de fa 60.000 anys, quan les poblacions d’humans moderns i dels seus cosins es van barrejar, i que està afectant notablement el curs de l’actual pandèmia global. En concret, haver heretat aquesta variant genètica et fa fins a tres vegades més susceptible de necessitar respiració artificial en cas d’infecció per SARS-CoV-2.

L’equip, format per experts en genètica neandertal, van examinar una variació genètica humana que s’havia associat amb alguns dels casos més greus de Covid-19 i el van comprarar amb les seqüències que se sap que s’han transmès fins als asiàtics i europeus actuals des dels neandertals. Aquesta cadena es troba, concretament, al cromosoma 3, i ja s’havien trobat variacions molt semblants en esquelets neandertals de fa 50.000 anys trobats tant a Croàcia com a Sibèria.

A més, se sap que tant els neandertals com uns altres parents propers nostres, els homes de Deníssova, es van barrejar amb els humans moderns en alguns casos, fent que, actualment, un 2% de l’ADN dels europeus i els asiàtics tingui l’origen en aquestes espècies diferents d’Homo sapiens. No se sap quin element d’aquesta cadena heretada dels neandertals fa que els qui la tenen siguin més susceptibles a patir una infecció greu per Covid-19 ni, tampoc, si aquesta “debilitat” es circumscriu només al SARS-CoV-2, a si afecta tots els coronavirus o fins i tot altres patògens.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa