MonPlaneta
A punt la campanya de la brama del cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Boumort
  • CA
La brama del cèrvol | Viquipèdia

La brama del cérvol torna aquesta tardor a la Reserva Nacional de Caça de Boumort. Per segon any consecutiu, es durà a terme una ordenació de l’activitat, consistent a establir un sector reservat per a visites guiades i unes rutes recomanades per a visita lliure. En una d’aquestes rutes hi haurà un punt d’informació situat estratègicament. L’objectiu és reduir el risc de massificació i les molèsties als animals, millorar la satisfacció dels usuaris de la Reserva i potenciar les visites guiades.

Davant dels resultats satisfactoris que es van obtenir amb la prova pilot de l’any passat, aquest any la Junta Consultiva de la Reserva, on a més de la Generalitat hi ha representats, entre altres, els ajuntaments, els consells comarcals, propietaris de terrenys i pagesos, ha aprovat per consens la reedició de la prova pilot impulsada el 2018 per ordenar les activitats d’observació de la brama del cérvol. En aquest sentit, la Resolució aprovada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació preveu dues alternatives per a visitar la Reserva en època de brama:

– la visita guiada, per a la qual es reserva un sector al qual només poden accedir les empreses de guiatge autoritzades,

– la visita lliure, per a la qual s’estableixen quatre rutes recomanades amb els seus corresponents punts d’interès.

La Reserva Nacional de Caça de Boumort, situada entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, és un dels millors indrets de Catalunya per gaudir de la fauna salvatge, amb cérvols, isards, cabirols, senglars i grans rapinyaires. És fàcil observar rastres de l’activitat dels cérvols i grups de femelles pasturant o esmunyint-se entre els matollars. De mitjan setembre a mitjan octubre el cérvol entra en zel i té lloc la brama, l’espectacle natural més impressionant de la natura al Prepirineu. A trenc d’alba i als capvespres, pels barrancs de Boumort ressonen els brams dels mascles, intentant atreure femelles cap als seus harems.

La brama del cèrvol | xx

El sector reservat per a visites guiades romandrà tancat al públic en general entre el 14 de setembre i el 13 d’octubre. Durant aquest període, només hi podran accedir les empreses de guiatge autoritzades, a més dels ramaders locals o altres usuaris amb drets d’ús de la zona i cossos de vigilància i seguretat. Amb aquesta mesura es pretén assolir dos objectius:

– fomentar les visites guiades, les quals tenen un major valor afegit per a l’usuari, que pot quedar més satisfet, i alhora es practiquen de forma ordenada segons les condicions que regulen cada autorització;

– evitar la massificació que s’havia anant produint els darrers anys, i els comportaments incívics en el sector de la Reserva que acumulava una major problemàtica d’aquest tipus (acampada lliure, pernoctació en vehicle, ús de foc en època d’alt risc d’incendi, etc.).

Per tal de gaudir de la visita de Boumort, sigui o no en època de brama, es recomana de contractar les empreses que ofereixen activitats concertades mitjançant guies autoritzats. Aquesta temporada es preveu que hi hagi vuit empreses autoritzades per oferir activitats interpretatives guiades a la Reserva, que ofereixen activitats vinculades amb la brama del cérvol. Per als usuaris que vulguin visitar la Reserva pel seu compte, s’estableixen quatre rutes recomanades per a recórrer en vehicle 4×4. En cada una d’aquestes rutes s’identifiquen punts d’interès (punts d’observació, miradors, fonts, àrees d’esbarjo…), que en conjunt són força representatius del paisatge de la Reserva i en alguns casos són adequats per a escoltar o observar el fenomen de la brama.

En una de les rutes de visita lliure s’instal·larà un punt d’informació i observació, situat en un lloc estratègic per a gaudir d’aquest fenomen, prop del refugi guardat de Cuberes. Aquest punt d’informació estarà obert tots els caps de setmana entre el 14 de setembre i el 20 d’octubre, així com els dies 23 i 24 de setembre. El punt d’informació de Cuberes estarà atès per un informador que coneix bé la reserva i compta amb senyalització, estand, material informatiu sobre la Reserva i material òptic per a l’observació de la fauna. Durant el servei d’informació de la brama del cérvol de l’any 2018 al punt de Cuberes es van comptabilitzar un total de 886 visitants i 249 vehicles a motor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa