MonPlaneta
Puigneró: “La tecnologia pot ser una gran aliada en la lluita contra el canvi climàtic i en la sostenibilitat”
Marta Madrenas i Jordi Puigneró
Marta Madrenas i Jordi Puigneró | Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública

!--akiadsense-->

“La tecnologia pot ser una gran aliada en la lluita contra la contaminació atmosfèrica i en la gestió de la sostenibilitat. Ara bé, calen unes administracions que hi apostin, que s’ho creguin i que implementin polítiques actives”. Ho ha afirmat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, durant la presentació, aquest dimarts al matí a Girona, dels resultats de l’estudi mediambiental que el Laboratori SmartCatalonia ha dut a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona i de l’empresa Bettair, i que conclou que el perfil de pol·lució a Girona és generalment baix.

Puigneró ha posat com a exemples d’administracions compromeses en aquest sentit “el Govern català, que ha fet de la lluita contra el canvi climàtic la seva bandera, i també l’Ajuntament de Girona, com ho demostra la seva participació en aquest projecte innovador que ha permès mesurar la qualitat de l’aire de la ciutat a partir de tecnologies smart”. Un projecte, ha afegit el conseller, “en el qual conflueixen dos dels tres grans reptes globals actuals de la humanitat identificats pel Fòrum Econòmic Mundial: el canvi climàtic i la revolució tecnològica”. Per la seva banda, l’alcaldessa Marta Madrenas, ha destacat que “amb aquesta prova pilot hem aconseguit un doble objectiu: d’una banda, coneixem amb més profunditat la qualitat de l’aire de la ciutat; i de l’altra, treballem amb les noves tecnologies en la millora del nostre entorn, en aquest cas la sostenibilitat. Volem avançar cap a un model de ciutat tecnològica, i amb aquest projecte també podem demostrar a la ciutadania que a Girona tenim una bona qualitat de l’aire, i que podem estar tranquils”.

L’avinguda Jaume I de Girona | ACN

!--akiadsense-->

El projecte presentat és una prova pilot feta a partir de la implementació de quatre nodes de monitoratge ambiental que l’empresa Bettair ha instal·lat a l’Escola Municipal de Música (barri de l’Eixample), al parc del Migdia (barri de l’Eixample), a la plaça de l’Hospital (barri del Barri Vell–Mercadal) i al parc de Núria Terés i Bonet (barri de Santa Eugènia). Els nodes han mesurat de forma ininterrompuda els nivells de partícules contaminants de l’atmosfera, com ara NO2, NO, CO, PM10 o O3, gràcies a la tecnologia basada en sensors de gasos de Bettair. Un cop realitzada la mesura, el sistema ha permès consultar les dades en temps real mitjançant una plataforma de visualització centralitzada.

Els resultats indiquen que la ciutat obté bones mesures en l’Índex Comú de Qualitat de l’Aire, només arribant a mesures moderades en casos concrets, com a les hores de màxima afluència de trànsit. En el cas de les mitjanes mensuals, els resultats a les quatre estacions han estat sempre per sota el valor 50 de l’Índex, fet que indica que la qualitat de l’aire és bona. Només en un cas, al Parc del Migdia el mes de febrer, aquest índex va ser superior, dins la franja de moderat. Segons la taula de l’Índex, no és fins a partir del valor 75 quan es considera que la qualitat de l’aire pot afectar a grups sensibles de població. Els resultat s’han obtingut després de tres mesos de mesures.

La participació de l’Ajuntament de Girona en la prova pilot li ha permès disposar de noves dades ambientals en temps real, algunes d’elles, com l’O3, inèdites fins ara en altres registres. Pel que fa a Bettair, spin-off de l’empresa d’enginyeria tecnològica Ateknea Solutions, la seva aportació en aquest projecte confirma la robustesa i la fiabilitat de la seva solució i assegura que les seves funcionalitats s’adeqüen a grans entorns urbans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa