MonPlaneta
El primer prototip de colònia a Mart es construirà al desert de Dubai
  • CA

L’emirat de Dubai, un dels set que forma els Emirats Àrabs Units, és un d’aquells indrets on els humans han erigit una ciutat i han modificat el paisatge fins a fer-lo irreconeixible, amb illes artificials i gratacels altíssims enmig d’un desert rogenc. I malgrat això, el projecte arquitectònic més de ciència-ficció que s’hi ha fet mai encara existeix només sobre el paper: un prototip de colònia a Mart alçat a les afores de la ciutat, enmig del no-res, com a experiment pels plans dels Emirats Àrabs de colonitzar el planeta roig durant els propers cent anys.

La Ciutat de la Ciència de Mart, ocuparà una superfície de 176.000 metres quadrats i serà la seu del Centre Espacial Mohammed Bin Rashid, un espai d’investigació en tecnologies per a la colonització del planeta. Per al projecte, però, també es va demanar als arquitectes del despatx del danès Bjarke Ingels que dissenyessin un prototip de ciutat que servís per a viure a Mart i que es pugués construir al desert però superant els inconvenients d’un entorn encara més inhòspit, amb la radiació solar molt poc amortida per l’atmosfera i el camp magnètic i una temperatura mitjana de 63 graus sota zero.

Per superar tot això, s’han dissenyat biocúpules pressuritzades cobertes d’una membrana de polietilè transparent, que s’omplirien d’oxigen obtingut per electròlisi a partir del gel que hi ha sota la superfície del planeta. A mesura que la població creixés, aquestes cúpules s’anirien unint formant ciutats en forma d’anell amb edificis impresos en 3D amb terra marciana en grans instal·lacions subterrànies que s’estendrien fins a vint pisos sota terra, protegint la població de la radiació i els meteorits. Fins i tot s’ha pensat en aquaris que deixin passar la llum de l’exterior, absorbeixin la radiació i donin una sensació més agradable als habitants de les biocúpules.

Amb una gravetat d’un 30% de la del nostre planeta, les estructures també serien molt diferents, amb normes noves que donarien lloc a una arquitectura i un disseny impossibles a la Terra. Tot i que encara no hi ha un disseny aprovat definitivament, el projecte tal com s’ha planejat fins ara sembla que s’adaptaria perfectament a les necessitats del desert de Dubai on, és clar, no caldria pressuritzar ni omplir d’aire les cúpules i on les impressores 3D treballarien amb sorra del desert. A més del centre d’investigació, la ciutat també tindria instal·lacions educatives, un museu i oficines.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa