MonPlaneta
La protecció dels ecosistemes costaners i de ribera és clau per evitar inundacions
Inundacions a Sant Cugat del Vallès
Inundacions a Sant Cugat del Vallès | Artur Ribera

!--akiadsense-->

Els ecosistemes costaners tenen un paper molt important a l’hora d’esmorteïr les inundacions. Tot i això, la gran urbanització que han patit les costes de tot l’estat espanyol durant els darrers 30 anys ha fet que els beneficis ambientals d’un literal en bon estat es perdin. Des de 2005, i segons afirma l’informe ‘A Toda Costa’ fet per Greenpeace i l’Observatori de la Sostenibilitat, la capacitat dels ecosistemes costaners d’esmorteïr inundacions s’ha reduït en un 10,6%. Les Illes Balears són la zona que més intensament ha patit aquesta pèrdua, ja que la vegetació de ribera s’ha reduit gairebé a la meitat (43,9%, més de 650 hectàrees) durant els darrers 10 anys. A Catalunya, en canvi, aquest tipus de vegetació, crucial a l’hora de controlar inundacions, ha augmentat un 72%, en línia amb l’augment de la superfície forestal al nostre país però també per la tasca que ha dut a terme en aquest sentit la Generalitat.

La vegetació de ribera afavoreix la filtració de l’aigua cap al subsòl, ajudant a la recàrrega natural dels aqüífers i frenant l’avanç de l’aigua en cas de pluges torrencials. Des de Greenpeace es destaca la necessitat de tenir en compte la tasca indispensable d’aquests ecosistemes, juntament amb altres mesures que ja han estat proposades per diversos experts com ara incloure el risc d’inundacions a la planificació urbanística, que els usos del sòl a les zones inundables siguin compatibles amb aquest fenomen, establir franges de protecció als marges dels torrents i sistemes d’alerta meteorològica més eficients que els actuals.

En un escenari on els fenomens meteorològics extrems, com les pluges d’aquesta mateixa setmana, que van deixar una desena de morts a l’est de l’illa de Mallorca, s’aniran fent més i més habituals a causa del canvi climàtic, el servei ecològic dels ecosistemes és fonamental. Segons el darrer informe del Panell Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic, per evitar-ne les pitjors conseqüències cal començar a treballar immediatament. El document, a més, feia èmfasi en la zona mediterrània, un dels llocs on els esdeveniments climàtics extrems poden augmentar més. En concret, les pluges torrencials entre els anys 2071 i 2100 poden haver augmentat entre un 5% i un 15% respecte les que hi va haver entre els anys 1971 i 2000. Segons afirma Paloma Nuche, responsable de la campanya de Costes de Greenpeace, “conservar els ecosistemes de la costa en bon estat és imprescindible per a no quedar-nos completament desprotegits. Posar fre a la urbanització desbocada, sobretot a zones inundables, ha de ser la prioritat de totes les administracions. Necessitem ecosistemes funcionals capaços d’esmorteïr els impactes del canvi climàtic i de contribuir a frenar el risc d’inundacions per no empitjorar la situació actual de vulnerabilitat que ja experimenten algunes zones, com hem vist aquests dies a les Balears”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ...SIEGFRIED... a octubre 14, 2018 | 11:11
    ...SIEGFRIED... octubre 14, 2018 | 11:11
    ...INVERTIR EN LA COSTA ES TIRAR EL DINERO...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa