MonPlaneta
Protecció Civil demana mantenir la precaució per les alertes de vent, onatge i pluja
Efectes del temporal amb els ulls d'un fotògraf

!--akiadsense-->

Aquesta dimarts a la tarda a les 18 hores, i en el marc del seguiment dels efectes i evolució del temporal Glòria, ha tingut lloc una nova reunió del Comitè Tècnic dels Plans d’Emergències NEUCAT, VENCAT i INUNCAT presidit pel secretari general d’Interior, Brauli Duart. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les precipitacions han de continuar actives aquesta nit sobretot a les comarques de Girona i a les Terres de l’Ebre, i el vent s’ha de mantenir fins demà al matí, quan ja començarà a afluixar. L’onatge també seguirà sent intens fins demà al matí amb onades de més de 4 metres. Les nevades s’han de restringir les properes hores únicament a cotes superiors als 1.200 metres, per la qual cosa el pla NEUCAT ha baixat a fase de prealerta.

En aquests moments el tema que més preocupa és l’augment dels cabals dels rius a les comarques de Girona i de les Terres de l’Ebre. L’Agència Catalana de l’Aigua ha informat que les properes hores els cabals han de seguir creixent i que hi ha risc de desbordament en alguns punts. A més, en aquests moments el cabal del riu Tordera és elevat i a Hostalric la Policia Local juntament amb Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i Protecció Civil d’Hostalric, han desallotjat preventivament una quarantena de persones d’habitatges propers al riu, les quals han estat traslladades al teatre del municipi. Allà estan sent ateses per membres de la Creu Roja i de l’Ajuntament. També la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha informat del cabal creixent del riu d’Algars (afluent Matarranya) que pot afectar els municipis d’Horta de Sant Joan, Arnes i Caseres, a la Terra Alta.

Efectes del temporal amb els ulls d'un fotògraf

!--akiadsense-->

Les properes hores es preveu que aquests cabals segueixin sent molt elevats, per la qual cosa Protecció Civil demana evitar la mobilitat interurbana per evitar posar-se en situacions de risc, especialment a Alt i Baix Empordà, Selva, Gironès, Pla de l’Estany, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià per la possibilitat d’inundacions des d’avui i fins demà. A més, s’ha recomanat no realitzar activitat escolar ordinària demà dimecres en aquestes comarques. Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu tampoc els cotxes aparcats en zones inundables o torrents, encara que estiguin secs. No intenteu travessar mai, ni a peu ni amb vehicle, zones amb acumulació d’aigua, inclòs l’entorn urbà, ni ponts on l’aigua estigui prop de la via.

El telèfon d’emergències CAT112 ha rebut, fins a les 21:00 hores, un total de 9.299 trucades (7.023 incidents) pel temporal. Les comarques amb més trucades han estat el Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Maresme. Protecció Civil manté actiu el dispositiu especial al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, per la resolució d’incidències amb presència dels cossos d’emergències, gestors d’infraestructures i serveis bàsics i contacte amb els Ajuntaments i Consells Comarcals. Els Bombers de la Generalitat han fet més de 4.700 serveis per atendre emergències, majoritàriament provocades pel vent, des que va començar l’episodi, diumenge al matí, fins aquesta tarda de dimarts.

Els paraigües de Terrassa no resisteixen el temporal Glòria

!--akiadsense-->

Entre els serveis més rellevants s’ha de destacar l’actuació de 2 dotacions dels Bombers de la Generalitat a Sant Adrià del Besòs per la caiguda de la coberta del poliesportiu municipal, situat al c/ Dolores Ibarruri Pasionaria. Val a dir que aquest sinistre no ha fet ferits. Així mateix, s’han dut a terme molts serveis (la major part els quals amb avís simultani) a gairebé la totalitat de comarques del territori, tant per assistències tècniques, com revisions de façanes i retirada d’objectes. S’han fet molts serveis per netejar la via de material caigut i ajuts i atencions personals. Segons ha informat RENFE, hi ha diferents incidències en aquests moments a la xarxa ferroviària a causa dels efectes del temporal de vent i pluja El Sistema d’Emergències Mèdiques ha fet un total de 43 assistències sanitàries a causa del fort vent. Una de les persones assistides avui ha patit una contusió a Alpicat i ha estat traslladada en estat greu al’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa