MonPlaneta
Proposen un nou tipus de combustible per a coets més segur i menys contaminant
  • CA

Una investigació recent, els resultats de la qual s’han publicat a la revista ‘Science Advances’, demostren que podria ser possible crear un combustible per a coets molt més segur i respectuós amb el medi ambient que els actuals i que, tot i això, continuaria tenint la mateixa potència.

Segons expliquen a l’article els responsables de l’estudi, un equip de científics de la Universitat McGill (Québec), el secret és fer servir “disparadors” químics que permetin obtenir l’energia d’un dels tipus de materials més prometedors del moment, un tipus de sòlids porosos anomenats”entramats metàl·lics-orgànics” o MOF, per les seves sigles en anglès.

Actualment, aparells com ara satèl·lits o estacions espacials, que han de ser en òrbita durant molt de temps, fan servir hipergols, un tipus de combustibles tan energètics que s’encenen immediatament si hi ha un oxidador ja que, fora de la Terra, no hi ha oxigen per mantenir el procés de combustió.

Els hipergols que es fan servir a dia d’avui depenen, essencialment, de l’hidrazina, un compost químic altament tòxic i perillosament inestable format per àtoms de nitrogen i hidrogen. Els combustibles basats en l’hidrazona, de fet, són tan cancerígens que els qui hi treballen ho fan amb unes mesures de seguretat i uns vestits de protecció comparables als que farien servir si haguessin d’anar a l’espai. Malgrat totes aquestes precaucions, però, es calcula que cada any la indústria aeroespacial emet unes 12.000 tones d’hidrazina a l’atmosfera.

Així doncs, trobar un nou combustible més net i segur seria un gran avenç, sempre i quan tingui unes propietats energètiques comparables a la hidrazina. Tot i que els científics de McGill reconeixen que es troben a les primeres etapes de la seva investigació, els treballs amb MOF al laboratori han donat resultats prometedors i, segons afirmen, obren la porta a desenvolupar combustibles hipergolics per a la indústria espacial i aèria que siguin fàcils de controlar i molt menys perillosos per a la salut dels éssers vius.

En aquest sentit, l’equip també ha anunciat que vol desenvolupar aquesta tecnologia i comercialitzar-la i que ja han començat a fer les primeres passes per aconseguir-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa