MonPlaneta
Proposen una forma de viatjar per l’espai a velocitats inimaginables fins ara
Forat negre
Els forats negres podrien tenir la clau per aconseguir velocitats mai imaginades fins ara | NASA / JPL – Caltech

!--akiadsense-->

L’astrònom David Kipping, de la Universitat de Columbia, als Estats Units, ha proposat una forma com una hipotètica civilització alienígena -o nosaltres, en un futur- podríem viatjar per la galàxia a velocitats relativístiques, és a dir, a un percentatge significatiu de la velocitat de la llum. Segons ha explicat en un article publicat a la revista ‘arXiv’, disparar un làser a forats negres binaris -és a dir, forats negres que orbiten un al voltant de l’altre- podria proporcionar prou energia com per assolir velocitats que permetin viatjar per la galàxia salvant l’obstacle de les enormes distàncies que separen les estrelles.

Tot i que la tècnica que proposa es restringeix estrictament al camp de l’especulació, està basada en un mètode que fa anys que es fa servir en les missions a l’espai: l’assistència gravitatòria, també coneguda com efecte fona, que des de 1959 ajuda les naus espacials a agafar embranzida abans d’iniciar el camí cap a altres planetes. Gràcies als pous de gravetat que envolten els cossos, una nau espacial pot orbitar-los a molt poca distància per agafar més velocitat i fer-la servir per sortir disparada cap a la seva destinació. Segons Kipping, es podria aprofitar aquest mateix efecte en els pous de gravetat dels forats negres, els més poderosos coneguts, que no només dobleguen els objectes sòlids sinó, fins i tot, la llum. Si un fotó entra a la zona propera a un forat negre, l’orbita parcialment i és retornat exactament pel mateix camí que ha vingut. Aquesta regió, que els científics anomenen “miralls gravitacionals”, fa que els fotons tornin carregats amb moltíssima més energia que la que tenien en principi, energia que es podria fer servir per viatjar a grans velocitats.

Orion
Model d’una nau Orion | NASA

!--akiadsense-->

Kipping ha batejat la seva idea com a ‘halo drive’ i, segons afirma, té un gran avantatge respecte els sistemes actuals, ja que no necessita una gran font de combustible sinó, “simplement”, disparar un làser als forats negres i aprofitar l’energia dels seus ‘fotons bumerang’ per assolir velocitats relativístiques. En comparació, les altres propostes actuals per aconseguir velocitats com aquesta demanen una quantitat d’energia més gran que la que tota la Humanitat ha produit fins el dia d’avui. Tot i que l’astronom afirma que, actualment, hi podria haver civilitzacions fent servir aquest efecte per viatjar per l’espai, ja que hi ha prou forats negres com per fer-ho possible, de moment aquesta idea es queda en el camp de la teoria i de la curiositat. Qui sap, però, si algun dia podrà arribar a ser posada en pràctica.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fat Boy a març 16, 2019 | 11:22
    Fat Boy març 16, 2019 | 11:22
    Que enviin a provar-ho a l'Iceta l'estratosferic que de forats negres en sap un niu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa