MonPlaneta
En els propers anys arribaran al mercat varietats de poma i pera adaptades a climes càlids
  • CA
La consellera Jordà durant una de les reunions de ‘Fruit Logística’ | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Durant els propers anys, varietats de poma i pera adaptades a climes càlids començaran a arribar als nostres mercats. En el marc de la fira ‘Fruit Logística’, que se celebra aquests dies a Berlin (Alemanya), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; i Fruit Futur i Plant & Food Research, impulsadors d’un programa de millora genètica de les varietats de pomes i peres, han signat un acord amb el líder global de producció i comercialització de fruita T&G Global per comercialitzar i continuar desenvolupant noves varietats d’aquestes fruites que estiguin més ben adaptades a les condicions climàtiques del futur. Aquestes varietats en què ja s’està treballant, es caracteritzen per la seva qualitat i per una alta coloració en altes temperatures i escassedat d’aigua.

El programa varietal fa servir contribucions de germoplasma tant de Nova Zelanda com de l’estay espanyol per a identificar fruites amb les característiques clau que es necessiten per a l’adaptació de l’agricultura fructícola al canvi climàtic: arbres amb alta tolerància a la temperatura i baix requeriment d’aigua i que produeixin fruites d’alta coloració, bona textura i excel·lent sabor i conservació. També hi ha un clar enfocament cap a la millora en la resistència a les plagues i malalties que seran més importants a mesura que les temperatures mitjanes augmentin.

Pixabay

Durant la signatura, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, acompanyada del director general de l’IRTA, Josep Usall, ha explicat que l’adaptació dels cultius a les condicions del canvi climàtic són un dels principals reptes que han d’afrontar tant el sector com la societat si volen garantir una producció competitiva i sostenible d’aliments saludables. En aquest sentit, l’IRTA i Plant & Food Research van iniciar, ja l’any 2002, el Hot Climate Programme, que té l’objectiu de desenvolupar varietats de pomes i peres adaptades a les condicions futures de les zones de cultiu catalanes.

Fins i tot aleshores, els productors catalans ja havien començat a experimentar problemes relacionats amb el canvi climàtic amb les varietats tradicionals: menor coloració vermella, cremades solars, textures de polpa tova i una incidència més alta en els trastorns d’emmagatzematge. Ambdues institucions van començar a treballar plegades en veure que aquest problema s’estendria a altres regions a mesura que anés augmentant la temperatura a causa del canvi climàtic i que, per tant, la demanda de varietats adaptades a aquests entorns seria creixent arreu del món. L’any següent Fruit Futur, una agrupació d’interès econòmic formada per Actel, Fruits de Ponent, Nufri, Poma de Girona i l’IRTA, es va unir al projecte com a expert en la producció comercial de pomes i peres a Catalunya i potencial interessat en aquestes varietats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa