MonPlaneta
El projecte mediambiental amb més voluntaris de Catalunya
  • CA
Projecte Rius | Projecte Rius

Des de l’any 1997, l’Associació Hàbitats, una entitat sense afany de lucre, impulsa la iniciativa Projecte Rius, que té com a finalitat implicar els ciutadans en la cura dels rius i rieres i els seus ecosistemes. Durant aquests més de 20 anys de feina, els seus 3.200 voluntaris, entre escoles, famílies, entitats locals i grups de tota mena, l’han convertit en el projecte mediambiental amb més voluntaris de Catalunya. Gràcies a ells, el projecte pot encarregar-se de les anàlisis i els seguiments de trams de rius i rieres, analitzant-ne paràmetres com ara la temperatura de l’aigua, la presència de nitrats o la qualitat de bosc de ribera, seguint una metodologia científica. Amb el conjunt de dades que recull cada any, a més, el Projecte Rius elabora l’informe RiusCat, que dóna a conèixer l’estat de salut dels rius i rieres de Catalunya.

El Projecte Rius va néixer de la mà d’un grup d’estudiants i professorat de Biologia de la Universitat de Barcelona que, a finals dels anys noranta, varen detectar la necessitat d’implicar el conjunt de la ciutadania en el coneixement dels ecosistemes fluvials i en l’acció per a la seva millora i conservació, cercant la participació directa de la societat. Aquella idea s’ha convertit, a dia d’avui, en el principal projecte de voluntariat ambiental a Catalunya, movent més de 3.000 persones voluntàries cada any i amb una trajectòria ininterrompuda de més de 20 anys amb actuacions a tot el territori català. Els participants s’organitzen per actuar en diversos punts de la xarxa hidrogràfica de Catalunya, analitzant dos cops cada any un tram de riu o riera per conèixer-ne l’estat ecològic gràcies a la metodologia científica i a l’acompanyament que els ofereix l’equip tècnic del projecte.

Projecte Rius | Projecte Rius

Amb el conjunt de dades recollides (més de 250 anàlisis cada any en 170 punts geogràfics diferents) s’elabora l’informe RiusCat que recull l’estat de salut del conjunt de cursos fluvials. Es tracta d’un document únic per la seva periodicitat, tipus de dades que es recullen (com per exemple l’anàlisi d’organismes macroinvertebrats) i la manera com s’elabora (a partir de la col·laboració altruista de milers de persones). L’any 2019, el Projecte Rius enceta una nova edició que compta amb el suport del Ministeri espanyol de Transició Ecològica, a través de la Fundación Biodiversidad.

Per a més informació, el Projecte Rius deixa a disposició de tothom el seu correu electrònic.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sergi a gener 23, 2019 | 09:00
    Sergi gener 23, 2019 | 09:00
    mediambientalment parlant.si veiessiu còm està la carretera de les costes del Garraf,englobada dins del parc de Garraf...aneu-hi i no us perdeu l´estat de deixadesa,insalubritat,brossa per tot arreu .aviam si hi han voluntaris per fer net doncs les institucioins han abandonat al ciutadà,si més no,d´aqusta contrada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa