MonPlaneta
El projecte EVE desenvoluparà un nou Sistema d’Alerta Primerenca per als volcans europeus

Barcelona acollirà els dies 23 i 24 de gener la reunió de llançament del projecte EVE (European Volcano Early Warning System). Serà la primera trobada d’aquest consorci internacional que coordina l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC i en el qual hi participen un total de 6 socis de 5 països europeus.

El projecte EVE té com a principal objectiu desenvolupar un Sistema d’Alerta Primerenca (EWS per les sigles en anglès) per als volcans europeus. L’EWS a desenvolupar serà un mòdul de software que permetrà millorar la comunicació entre els observatoris vulcanològics, els serveis de protecció civil europeus i la Direcció General d’Ajuda Humanitària i Protecció Civil de la Comissió Europea durant els episodis eruptius.

El nou mòdul, un cop creat, s’integrarà en la plataforma de software obert VOLCANBOX per a l’avaluació i gestió de riscos volcànics que va ser desenvolupada en l’anterior projecte VeTOOLS. Al primer símptoma de canvis en l’activitat normal d’un dels volcans monitoritzats, i gràcies a una sèrie de protocols estandaritzats, el nou mòdul informàtic que ha de desenvolupar el projecte EVE permetrà la comunicació de la nova alerta entre els actors implicats en la gestió del procés, els observatoris vulcanològics i les unitats de protecció civil.

El sistema s’encarregarà d’actualitzar de forma constant els escenaris eruptius més probables i els riscos associats a partir de l’evolució dels paràmetres fisicoquímics que es monitoritzen en els volcans, tenint també en compte la informació disponible sobre passades erupcions que quedarà recollida en una base de dades que es generarà també en aquest projecte.

“Volem ampliar i implementar l’eina informàtica VOLCANBOX en tots els observatoris volcànics i sistemes de protecció civil europeus per a que puguin prendre amb el temps necessari les decisions més adequades i minimitzar l’impacte potencial en el cas d’una erupció”, explica Joan Martí, investigador l’ICTJA-CSIC i coordinador del projecte EVE. Martí espera que el projecte EVE “serveixi també per definir uns protocols d’actuació i comunicació comuns per a tots els observatoris i les proteccions civils d’Europa en matèria de seguiment de l’activitat volcànica, els quals són actualment molt heterogenis”.

Participen en el projecte EVE més d’una vintena d’investigadors experts en vulcanologia física, monitorització volcànica, modelització de processos volcànics, programació, processament de dades i “machine learning”. El consorci del projecte EVE està format per l’ICTJA-CSIC, per l’Institut de Ciències de la Terra del CNRS d’Orleans (França), l’Institut de Ciències de la Terra de la Universitat d’Islàndia, el Laboratori de Magmes i Volcans de la Universitat Clermont-Auvèrnia (França), l’Institut Nacional de Geofísica i Volcanología (Itàlia) i la Facultat de Ciències de la Universitat de Lisboa (Portugal). A més, cada institució porta associada a les proteccions civils dels seus respectius països.

La durada del projecte és de dos anys i finalitzarà el desembre del 2020.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa