MonPlaneta
La prohibició d’encendre foc al bosc entra en vigor aquest divendres
| Pixabay

!--akiadsense-->

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació de la Generalitat ha informat que a partir d’aquest divendres, 15 de març i fins al 15 d’octubre, no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis i estableix que en els terrenys forestals, hi hagi o no espècies arbòries, no es podrà encentre foc sigui quina sigui la seva finalitat, com tampoc no es podrà fer en una franja de 500 metres al seu voltant. La prohibició afecta especialment a la crema de restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, i de marges pròxims a zones forestals, sempre i quan no es tingui una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es podran fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. A les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires. També queda prohibit llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc, llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Tasques de prevenció d’incendis a Els Caus | Aj. Vacarisses

!--akiadsense-->

L’any 2018, a Catalunya, hi va haver 312 incendis forestals, que van cremar 202 hectàrees. Va ser el millor des que es tenen dades registrades d’acord amb l’actual metodologia de recull estadístic i es pot considerar com a mínim el millor dels últims 15 anys. El bon comportament de les condicions meteorològiques va ser un element fonamental per a la reducció tant del nombre d’incendis com de la superfície cremada. Les pluges acumulades dels primers sis mesos de l’any van superar la mitjana àmpliament a la majoria de comarques i això va representar un coixí important per a evitar l’inici i la propagació dels incendis. A més, les condicions de temperatura i humitat relativa van ser moderades, cosa que va evitar situacions de perill extrem d’incendis forestals. En el que portem d’aquest 2019, des de l’1 de gener fins avui, ja s’ha superat el total d’hectàrees cremades durant tot l’any passat. Concretament, hi ha hagut 62 incendis forestals, que han cremat 224,50 hectàrees, segons dades provisionals. El més important va ser durant el mes de gener a Arties (Val d’Aran) amb 193,1 hectàrees forestals cremades.

L’incendi d’aquest gener a Arties | Bombers

!--akiadsense-->

Des del Departament, a través del Cos d’Agents Rurals, s’ha promogut un nou material informatiu sobre la prohibició de fer foc al bosc. Es tracta d’uns cartells i fullets que es distribuiran als ajuntaments, i que serviran per recordar quan està prohibit de fer foc, quines són les activitats de risc de provocar un incendi i quins tràmits s’han de fer per tenir autoritzacions excepcionals.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ferran M a març 14, 2019 | 15:08
  Ferran M març 14, 2019 | 15:08
  1)Un error com una catedral. Des de l'antiguitat s'ha fet foc al bosc, hi encara no fa 100 anys queien bombes a la guerra civil. I no es generaven aquests macro incendis. 1.no hi havia tanta quantitat de sotabosc, gràcies al control de les espècies salvatges i domestiques, així com la pròpia acció de l'esser humà. I les especies eren essencialment mediterrànies (cicle vital lligat i adaptat al foc). 2. El concepte de tasques de "prevenció" actual, que deixa al terra dels boscos
 2. Icona del comentari de: FerranM a març 14, 2019 | 15:14
  FerranM març 14, 2019 | 15:14
  2)tones de material, que conformen un tapís d'escorça, pinassa, branques seques, etc. Això sí, els troncs grossos i valuosos sí que se'ls emporten (us invito a visitar un bosc després d'una neteja). En paral·lel, una legislació especialment favorable als interessos immobiliaris, i benèvola amb els piròmans. I alhora, el coneixement perdut de realitzar una foguera, intrínsec a saber com controlar-la, apagar-la i en definitiva saber fer ús de les tècniques i elements de seguretat.
 3. Icona del comentari de: FerranM a març 14, 2019 | 15:19
  FerranM març 14, 2019 | 15:19
  3) Realitzeu formació al respecte i expediu les llicències corresponents, amb assegurances incloses, i els incendis baixaran. Si hi sumem l'ús de ramats per controlar els sotaboscos, així com fomentar la silvicultura responsable, no tindríem ni la meitat de problemes. Ara que disposem de tecnologia i de facto està prohibit fer foc, hi ha més devastació per incendis, que quan anàvem a cavall i tothom que feia foc al bosc no sabia ni llegir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa