MonPlaneta
Programa pilot per reduir l’impacte de les aigües residuals no tractades quan plou
| Marc González

La ciutat de Barcelona acollirà, en el marc del projecte LIFE iBATHWATER, una prova pilot a escala real d’un nou sistema de gestió integrat de la xarxa de clavegueram urbana, que inclourà un sistema de solucions destinat a controlar i a reduir l’impacte dels vessaments d’aigües residuals no tractades durant els episodis de tempestes. L’iBATHWATER, que començarà el proper mes de setembre, estarà liderat pel Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat) i comptarà amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona, ADASA Sistemas, Barcelona Cicle de l’Aigua i el Centre de Recerca de l’Aigua de Berlin.

El projecte té com a objectiu demostrar l’eficiència de la gestió integrada del sistema de clavegueram urbà per reduir l’impacte ambiental dels medis receptors i minimitzar els riscos sanitaris de les zones de bany durant els períodes de contaminació a curt termini. En aquest sentit, els principals resultats previstos contemplen reduir en un 30 per cent de l’impacte sobre el medi de la contaminació abocada (reduint la càrrega contaminant abocada durant les pluges), millorar la determinació de la qualitat microbiològica de l’aigua mitjançant uns equips que mesuren a temps real, minimitzar els riscos sanitaris dels banyistes associats a la qualitat de les aigües i augmentar la consciència dels ciutadans sobre els impactes ambientals i de salut relacionats amb les descàrregues d’aigües pluvials, entre d’altres.

D’acord amb Xavier Martinez, responsable de Tecnologia de l’Aigua d’Eurecat, el projecte tindrà “un impacte directe en la qualitat de les platges i ajudarà a millorar el més del 10 per cent d’aigües de bany que no es consideren excel•lents”, a més de contribuir “a mantenir la qualitat i a millorar la gestió de les platges en temps de pluja”. “Les platges són un actiu molt important a ciutats com Barcelona i tenen una repercussió directa a l’economia local i a la indústria turística”, de manera que “la gestió integral i in-situ del sistema de clavegueram urbà tindrà un impacte directe” en la seva qualitat, apunta Laia Cases, coordinadora del projecte.

El port vell de Barcelona sota els núvols | D.P.

Els sistemes de clavegueram poden ser unitaris, és a dir, transporten aigua residual i aigua d’escolament en un sol sistema de canonada; o poden ser separatius, on per una banda hi ha un sistema de canonades que transporten l’aigua residual, i per altra banda, un sistema de canonades diferent que transporta l’aigua d’escolament. Les xarxes de clavegueram unitàries dels nuclis urbans transporten aigües residuals domèstiques i industrials i d’escolament superficial a les plantes de tractament d’aigua abans de ser abocades als medis receptors, com poden ser les aigües costaneres o els rius. Durant els episodis de pluges intenses o prolongats, el volum transportat pot superar la capacitat del sistema de clavegueram o de la planta depuradora i poden desbordar-se i descarregar l’excés d’aigües residuals no tractades directament a rius o aigües costaneres. Com a conseqüència, la contaminació de l’aigua produeix un impacte negatiu a les zones de bany situades prop de les ciutats i pot suposar un risc per la salut humana.

Per evitar-ho, el projecte iBATHWATER, finançat pel programa LIFE de la Unió Europea, se centrarà en demostrar l’eficiència de la gestió integral in-situ en escenaris grans i reals, mitjançant una plataforma oberta capaç de combinar informació operativa i de gestió amb mesures de la qualitat microbiològica in-situ, models hidràulics de mobilització de la contaminació abocada als medis receptors i eines d’anàlisi del risc per a la salut humana amb l’objectiu final reduir l’impacte dels vessaments d’aigües residuals no tractades quan plou. Amb aquest objectiu, es comprovarà si la xarxa de clavegueram de Barcelona es pot gestionar de manera més eficient, per reduir l’impacte dels vessaments d’aigües residuals al medi natural i millorar la qualitat de les aigües de bany durant els períodes de contaminació de curt termini.

El pressupost global del projecte, que es durà a terme simultàniament a la ciutat de Berlin per tal de millorar la qualitat dels rius de la ciutat, és de 2.274.164 euros, dels quals el 60 per cent corresponen a finançament de la Unió Europea. El calendari aproximat d’execució és des del proper 1 de setembre fins al 31 de desembre de 2021.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa