La producció sostenible d’oli de palma: una necessitat urgent

L'origen de l'oli "lliure de desforestació" que anuncien alguns productes és dubtós per les dificultats de demostrar-lo. Protegir la biodiversitat amenaçada per aquests cultius, però, és possible.

Producció d'oli de palma

Producció d’oli de palma | Cedida

L’oli de palma és un producte d’origen vegetal que és emprat en milers de productes arreu del món fins al punt que, segons alguns càlculs, la meitat dels productes que trobem als supermercats, dels aliments als cosmètics passant pels detergents, en contenen. Tot i que el cultiu de la palmera d’oli és força menys exigent pel que fa a extensió de terreny i a ús de recursos que els olis vegetals que s’han fet servir tradicionalment, l’agricultura d’aquest producte és una de les principals causes de desforestació dels boscos tropicals del món a països com Indonèsia o Malàisia. Entre 1990 i 2005, les plantacions de palmeres van causar la desaparició de 2,7 milions d’hectàrees de bosc en aquests dos països, causant un increment de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i una gran pèrdua de biodiversitat. L’illa de Borneo, que administrativament pertany a Indonèsia i Malàisia a més del sultanat de Brunei, és una de les zones més afectades del món, amb les seves poblacions d’orangutans i d’elefants seriosament amenaçades per la destrucció del seu hàbitat natural.

Nou comentari