MonPlaneta
La primera etapa de l’Ultra Clean Marathon recull 148 kg de residus
Els participants a la primera etapa de l’Ultra Clean Marathon 2019 amb membres de l’associació Osmon | Agència de Residus de Catalunya

La segona edició de l’Ultra Clean Marathon va arrencar aquest diumenge al matí des del Parc Joan Miró de Barcelona i va finalitzar a Lleida, passant pel litoral de la Costa Daurada i Tarragona. Durant la primera etapa d’aquest repte esportiu i ambiental es van dur a terme diverses accions de neteja que van servir per recollir 148 quilos de deixalles: 42kg d’envasos, 1kg de vidre i 105kg d’altres tipus de deixalles. El podi final d’etapa de residus va quedar configurat de la següent manera:

– Residu més perillós: les ampolles d’aigua que, per la seva lleugeresa, arriben a tot arreu, fins i tot al mar, poden trigar fins a més d’un segle a degradar-se.

– Residu més habitual: llaunes que se n’han recollit al llarg de tot el trajecte.

– Residu més curiós: una cadireta infantil per a vehicle.

Deixalles recollides durant la primera etapa de l’Ultra Clean Marathon 2019 | Agència de Residus de Catalunya

L’etapa va finalitzar al Parc de la Mitjana de Lleida, on es van lliurar els premis de cadascuna d’aquestes tres categories. A Lleida, l’entitat Osmon, que impulsa projectes vinculats amb la sostenibilitat i el voluntariat per fer neteges de residus a les comarques lleidatanes, va organitzar una acció de neteja a l’entorn del riu. L’altra entitat mediambiental vinculada a l’etapa va ser Trenca, associació compromesa amb la recuperació de la fauna autòctona als secans de Lleida, que va fer un taller de menjadores per a ocells. Per cloure l’etapa, al Parc de la Mitjana es va alliberar un exemplar de falcó mostatxut, una au rapinyaire que es va recuperar al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.

La sortida d’aquest dilluns ha tingut lloc al Parc de la Mitjana de Lleida a les 6 del matí. Està previst passar per la Seu d’Urgell a les 12.30 hores, per Alp a les 14.15 hores, per la Collada de Toses a les 16 hores, per Ribes de Freser a les 16.35 hores, per Campdevànol a les 16.55 hores i arribar a la plaça de l’Ajuntament de Ripoll a les 17.30 hores. En alguns d’aquests punts de pas es duran a terme accions de neteja organitzades per la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, per l’Ajuntament d’Alp, per l’Escola Pinireu de Campdevànol i per l’Ajuntament de Ripoll, el Grup Excursionista i diferents escoles de primària de la ciutat. A l’arribada a Ripoll l’artista Eudald Alabau farà escultures ‘land art’ amb l’ajuda dels alumnes de les diferents escoles i es lliuraran els premis al residu més contaminant, al més curiós i al més abundant dels recollits durant l’etapa. CEA Alt Ter és l’entitat mediambiental col·laboradora de l’etapa que es dedica a l’educació ambiental a través de la descoberta de l’entorn natural i del patrimoni històric i social, així com al seva recuperació, conservació i difusió al Ripollès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa