MonPlaneta
El preu dels nostres mòbils: les mines de cobalt de la República Democràtica del Congo
  • CA

Durant els darrers anys, l’augment dels usos del cobalt ha fet que la seva demanda augmenti molt. Per exemple, aquest metall és un element imprescindible de les bateries de liti-ió, que es fan servir tant als telèfons mòbils com als cotxes elèctrics. El 60% del cobalt que s’extreu al món, però, prové d’una sola regió: el cinturó del coure de Katanga, a la República Democràtica del Congo.

Els efectes d’aquestes activitats mineres a la salut dels qui hi treballen i els qui hi viuen a prop ha estat objecte de diversos estudis, el darrer dels quals, fet per la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica) i la Universitat Lubumbashi (República Democràtica del Congo), ha obtingut uns resultats alarmants.

Un estudi anterior de les mateixes institucions, fet l’any 2009, ja havia trobat altes concentracions de metalls a l’orina dels residents a la zona però el més recent, publicat a la revista ‘Nature Sustainability’, confirma que els riscos per a la salut de les mines de cobalt són molt alts.

Els investigadors de les dues universitats van fer servir com a objecte d’estudi el barri de Kasulo a Kolwezi, en ple centre de la regió minera de Katanga. Quan es va descobrir que hi havia cobalt al subsòl de la zona, tot ell es va convertir en una mena d’explotació minera artesanal, i enmig de les cases s’hi poden veure pous miners on centenars de persones busquen cobalt.

La majoria de gent que hi vivia no va abandonar Kasulo i hi ha viscut des d’aleshores, exposant-la al problema més gran de les mines de cobalt: la pols generada per l’explotació, que no només conté cobalt sinó molts altres metalls, entre els quals l’urani, és alliberada a l’aire i acaba dipositant-se a terra. Els científics van extreure mostres de sang i orina de 72 habitants del barri, entre els quals hi havia 32 nens, i van establir un grup de control semblant a un barri proper per poder establir comparacions.

Els resultats de les anàlisis van resultar ser molt preocupants: els nens que viuen a Kasulo tenen fins a 10 vegades més cobalt a l’orina que els qui viuen en altres zones, superant de molt els valors que serien acceptables, per exemple, en una obrer d’una fàbrica europea. Les conseqüències a llarg termini de l’exposició a aquests metalls encara no és clara, però les perspectives no són gens bones.

Tot i que el cobalt és menys tòxic que el plom, el cadmi, l’arsènic o l’urani, per exemple, les concentracions d’altres metalls també són més altes del normal i ja s’han detectat danys a l’ADN dels nens que viuen al barri, a més d’indicis que els fills nounats dels miners corren un risc més gran de patir defectes congènits que a altres llocs.

Posar fi a tots aquests problemes, a més, no és gens fàcil. La prohibició de la mineria artesanal podria deixar molta gent sense el seu mitjà de vida i, a més, les condicions de treball a les mines industrials tampoc són exactament les millors. De moment, aquesta situació no sembla, ni de lluny en vies de solucionar-se.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: alternativa a setembre 21, 2018 | 11:44
    alternativa setembre 21, 2018 | 11:44
    fairphone
  2. Icona del comentari de: Carlos a setembre 21, 2018 | 14:22
    Carlos setembre 21, 2018 | 14:22
    Yo tengo uno, precisamente por esto, i por la explotacion laboral que Apple y samsung somenten en sus fabricas como FOXCOM, donde los empleados se suicidan por las duras condiciones.
  3. Icona del comentari de: Momo a setembre 21, 2018 | 15:02
    Momo setembre 21, 2018 | 15:02
    Em sap molt greu per aquestes persones que no poden tenir una vida digna. El Congo podria ser un país ric. Però no oblidem que està entre els 20 països més corruptes del món. El President Denis Sassou Nguesso porta 34 anys al poder. Fer-nos sentir culpables de totes les desgràcies d'aquests malaguanyats països no arregla res. Cal erradicar la corrupció i el nepotisme o no se'n sortiran mai.
  4. Icona del comentari de: kiko a setembre 21, 2018 | 17:12
    kiko setembre 21, 2018 | 17:12
    La culpa no la tenim els consumidors, aixo ocorre perque les lleis del sistema capitalista ho permeten, podrien passar una llei prohibint explotarlos pero no ho faran. Els que votem partits d esquerres tenim la consciencia tranquila.
  5. Icona del comentari de: Pregunto a setembre 21, 2018 | 17:51
    Pregunto setembre 21, 2018 | 17:51
    Perquè aquestes noticies es donen com si jo fos el culpable, quan el primer responsable es el gobern d'aquell pais ple de politics, policies, militars i funcionaris corruptes fins al moll de l'os.
  6. Icona del comentari de: Manel a setembre 22, 2018 | 09:29
    Manel setembre 22, 2018 | 09:29
    En tota explotació minera o en tota zone on hi han gran concentració de metalls o compostos donarà greus problemes a la cadena trófica i per tant a les persones. L'urani, Arsenic, Cadmi, Plom, Srgent, Cr, i perquè no el cobalt seran un exemple.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa