MonPlaneta
Premi a una app que permet gestionar la recollida de residus urbans

En el marc de l’Smart City Expo que se celebra a la Fira de Barcelona – Gran Via, el diputat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació, Joan Carles García Cañizares, ha entregat els premis del concurs ‘Apps&IoT for citizens 2017’, impulsat amb la voluntat de potenciar la creació d’aplicacions mòbils o de webs adaptades a dispositius mòbils, basades preferentment en dades obertes.

L’aplicació guanyadora ha estat ‘Reciclab’, presentada per Luís Aguilar, que té per objectiu proporcionar als municipis petits i mitjans un sistema per gestionar la recollida de residus urbans, oferint les màximes opcions per adaptar-les a les característiques de cada territori, amb un component tecnològic innovador que permeti millorar el servei i fer-lo més eficient.

En aquest sentit, el jurat ha posat èmfasi en el seu component innovador i capaç de donar resposta a una necessitat pública en l’àmbit del reciclatge i la recollida d’escombraries, utilitzant elements de plataforma urbana intel·ligent i dades obertes de l’administració. A més, també compta amb una integració i solució tècnica molt operativa.

D’altra banda, el segon premi ha estat per l’aplicació ‘Blaunet’, presentada per Mireia Domingo i Martí Martinez de Morentin, i que vol oferir als ciutadans una eina d’informació de l’estat de les platges de la demarcació. També ofereix opcions de participació ciutadana per tal de no dependre únicament dels dispositius instal·lats a la costa.

Mencions honorífiques

El jurat del premi ‘Apps&IoT for citizens 2017’ ha decidit, també, atorgar dues mencions honorífiques. Per una banda ha reconegut l’aplicació ‘Aparcar’ de Daniel Olivares, per ser una aplicació integral de mobilitat multi-municipal formada per un servei de pagament de zona blava i per la gestió dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics.

D’altra banda, l’aplicació ‘Smartniu’, de Joaquin Garcima i David Blanco, que ofereix un sistema de control de població i monitoratge de nius d’aus rapinyaires no migratòries.

Exposicions a l’estand

Al llarg de la primera jornada de l’Smart City Expo, a l’estand de la Diputació es va explicar l’Univers Internet a la Xarxa de Biblioteques Municipals (Biblioloabs) i la intervenció en habitatges amb pobresa energètica i teleassistència. A la tarda es va dur a terme l’exposició de la senyalització turística intel·ligent amb beacons, per part de la pròpia Diputació i els ajuntaments de Santa Susanna, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

En l’àmbit de la pobresa energètica, la Diputació de Barcelona treballa per millorar l’eficiència energètica dels habitatges en situació de pobresa energètica, reduir les seves despeses de subministraments bàsics (electricitat, aigua i gas) i, millorar la qualitat de vida de les persones beneficiàries. Per aquest motiu, el programa preveu dues visites a domicili on intervenen un tècnic especialitzat en eficiència energètica i un tècnic d’intervenció social, amb l’objectiu de fer una auditoria energètica, un diagnòstic social, instal·lar elements de millora de l’eficiència energètica i donar consells i fer tràmits per reduir els consums i les despeses.

D’altra banda, el projecte Univers Internet de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) està creat pel departament d’Educació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i s’emmarca dins del programa BiblioLab. El projecte disposa d’una sèrie d’unitats didàctiques que permeten treballar l’impacte d’Internet des de diferents punts de vista i que s’adaptaran per facilitar el desplegament a tota la XBM.

Finalment, el projecte de la senyalització turística intel·ligent amb beacons permet que el visitant pugui obtenir la informació al seu telèfon mòbil només apropant-se a l’indret.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa