MonPlaneta
El Prat aplaudeix l’avís de la Comissió Europea sobre el deteriorament delta del Llobregat
Espai natural del Delta de Llobregat
Espai natural del Delta de Llobregat | ACN

!--akiadsense-->

L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha celebrat l’advertiment de la Comissió Europea a l’Estat espanyol sobre el deteriorament del delta del riu Llobregat. “És contundent i referma les postures que des del municipi sempre hem defensat per preservar aquest espai”, ha afirmat l’alcalde Lluís Mijoler aquest divendres. Després de l’avís de Brussel·les, Mijoler ha assenyalat directament la Generalitat com a responsable de l’espai natural i ha reclamat una major inversió. L’alcalde ha retret al Govern que encara no estigui aprovat el Pla Especial de Protecció del Delta i ha lamentat una manca d’inversions a espais propers com el Parc Agrari. En aquest sentit, ha reclamat que la zona sigui declarada infraestructura verda.

Mijoler ha criticat que ara fa dos anys la Generalitat anunciés la redacció del pla per protegir formalment el delta, sense que actualment hi hagi cap document tancat. Una situació que l’alcalde atribueix a una “falta de voluntat” històrica des del Departament de Territori i Sostenibilitat per destinar recursos a la preservació de l’espai.

Si bé ha aplaudit que l’actual conseller en funcions Damià Calvet s’hagi oposat a l’ampliació de l’aeroport i hagi garantit la protecció del delta, també li ha retret la manca de concreció i inversions. “Reconeixem les seves bones paraules, però protegir no és només dir-ho, sinó fer inversió i seguiment“, ha afirmat Mijoler en una compareixença telemàtica, insistint que “si hi ha un compromís, s’ha de desenvolupar”.

Rebuig a ampliació de l’aeroport i reclam infraestructura verda

L’alcalde ha assegurat que fins ara els ajuntaments del Prat i municipis fronterers han estat els únics que han destinat diners a la naturalització de la zona. Mijoler ha insistit en demanar a la resta d’administracions –Generalitat i Estat espanyol- el fre al projecte d’ampliació de l’aeroport. Al mateix temps, ha reclamat l’ampliació de les zones naturals, una atenció especial per revisar el cabal del riu, protegir la zona costanera i una millora de la qualitat de les masses d’aigua.

Dos ànecs blancs a l'espai natural del Delta de Llobregat
Dos ànecs blancs a l’espai natural del Delta de Llobregat | ACN

!--akiadsense-->

Un seguit de mesures que ha reclamat que vagin reforçades amb recursos per al Consorci per a la Protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat i per al Consorci del Parc Agrari. I és que Mijoler ha remarcat que els dos espais naturals necessiten anar de la mà.

L’alcalde ha assegurat que aquest divendres li ha traslladat les reclamacions a Calvet. En paral·lel, també ha parlat amb els alcaldes de Sant Boi i Viladecans, municipis amb els quals tenen en marxa diversos estudis per aconseguir que el delta del Llobregat sigui considerat una infraestructura verda.

“De la mateixa manera que l’aeroport i el port es consideren grans infraestructures de país, és necessari que espais com el delta i el parc agrari s’incloguin a la xarxa d’infraestructures verdes i se’ls doti de recursos suficients”, ha defensat Mijoler. En aquest sentit, ha demanat preservar-los pel seu valor natural i explotar-los com a espai d’oci i pedagogia.

A banda dels retrets a la Generalitat, l’alcalde del Prat ha avançat que preveu contactar amb la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per traslladar-li el malestar del municipi. “No defugim que el ministeri intervingui, però qui té la competència en última instància és la Generalitat“, ha remarcat l’alcalde.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa