MonPlaneta
La pol·lució de l’aire té una incidència directa en la quantitat de morts per coronavirus
  • CA
Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt | ACN

Com se sap bé des de fa anys, la pol·lució de l’aire causada pel transport i l’activitat industrial dels humans és enormement perjudicial per a la salut i contribueix a la mort de milions de persones cada any. En una situació com l’actual, però, en plena pandèmia global per SARS-CoV-2, un virus que ataca es pulmons, aquest problema es fa encara més evident. Això, si més no, és el que afirma un estudi de la Universitat de Harvard, als Estats Units, que estableix una correlació entre la pol·lució i els morts per coronavirus. Així, segons diu el treball, un augment de només un microgram per metre cúbic d’aire en la concentració de partícules en suspensió PM 2,5 fa pujar un 15% la mortalitat per COVID-19.

Les partícules en suspensió, especialment les més petites, que poden penetrar a l’interior dels pulmons, són responsables de malalties respiratòries que, en cas d’infecció per SARS-CoV-2, compliquen ràpidament l’estat dels pacients. Eliminar la pol·lució, de fet, salva milers de vides cada any, fins al punt que podria ser que les reduccions que ha vist la Xina els darrers temps a causa de la pandèmia podrien haver salvat tantes vides en aquell país com les que ha causat el coronavirus. Així doncs, el problema que suposen les emissions de contaminants a l’aire són, encara que no ens n’adonem, enormes, i encara es fan més evidents en casos extrems com l’actual, on una pandèmia d’una malaltia pulmonar es combina amb la pol·lució per causar desenes de milers de morts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa