MonPlaneta
Pol·lució i exercici físic, una relació complicada
Xemeneies
Xemeneies | Europa Press

!--akiadsense-->

L’activitat física és molt important en la prevenció de problemes cardiovasculars en persones joves, excepte si duen a terme esforços molt grans en dies on la pol·lució de l’aire és especialment alta. Aquesta és la conclusió principal d’un estudi fet en gairebé un milió i mig de persones i que, elaborat per investigadors de la Facultat de Medicina Universitat Nacional de Seül (Corea del Sud), ha estat publicat a la revista ‘European Heart Journal’. Fins ara, la relació entre activitat física en exterior i pol·lució de l’aire i els possibles beneficis o inconvenients que pot ocasionar eren poc coneguts, és per això que els responsables d’aquest estudi, que ara s’ha fet en persones d’entre 20 i 39 anys i durant un període de temps llarg, pot donar moltíssima informació nova.

Els investigadors van analitzar informació del Sistema Nacional d’Assegurança de Salut del país sobre un milió i mig de persones que viuen en ciutats i que van ser sotmesos a revisions mèdiques completes. Se’n va fer el seguiment entre gener de 2013 i desembre de 2018, i a cada revisió se’ls va fer omplir una enquesta sobre la seva activitat física recent, que va ser convertida a unes unitats anomenades minuts d’equivalent metabòlic per setmana (MET-mins/setmana) per unificar la informació sobre la seva activitat física. Els resultats es van dividir en quatre grups: 0, 1-499, 500-999 i més de 1.000 MET-mins/setmana. El nivell d’exercici recomanat habitualment és entre 500 i 999 i seria, per exemple, córrer o anar amb bicicleta entre 15 i 30 minuts al dia, cinc dies a la setmana. Aquestes dades es van creuar amb unes altres, extretes del Sistema Nacional de Control de l’Aire Ambient, que els van donar valors de pol·lució, especialment de PM10 i PM2.5, que es van dividir entre baixa o moderada i alta.

Un corredor amb mascareta
Un corredor amb mascareta | Pixabay

!--akiadsense-->

Els resultats indiquen que en els joves, el risc de malalties augmenta quan es disminueix el nivell d’activitat física sempre i quan els nivells de pol·lució siguin baixos. En els participants que estaven sotmesos a nivells de contaminació alts, però, l’augment de l’exercici fins a passar els 1.000 MET-mins/setmana, és a dir, per sobre de les recomanacions, pot tenir efectes negatius, una dada important. Per tant, millorar la qualitat de l’aire és essencial per augmentar al màxim els beneficis de l’exercici en la salut perquè, per exemple, un augment de 0 a 1.000 MET-mins/setmana en una zona amb nivells de pol·lució alts pot augmentar un 33% el risc de matir una malaltia cardiovascular mentre que el mateix nivell d’exercici, sense contaminació, redueix aquest risc un 27%. Pel que fa a deixar de fer exercici, amb nivells de contaminació baixos, fa augmentar el risc entre un 22 i un 38%.

Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt
Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt | ACN

!--akiadsense-->

En ser un estudi estadístic, no científic, els resultats no poden mostrar la relació directa entre la pol·lució i l’augment del risc cardiovascular, només que hi ha una associació probable entre totes dues coses. Malgrat tot, les dades semblen prou importants i, tot i que caldrà continuar estudiant-ho, la reducció de la pol·lució té encara una altra raó per ser considerada una prioritat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa