MonPlaneta
La pol·lució atmosfèrica causa la mort de 8,8 milions de persones anuals a tot el món

La pol·lució de l’aire podria estar causant el doble de morts anuals a Europa del que indicaven els càlculs anteriors, segons afirma un estudi elaborat per la Societat Europea de Cardiologia i publicat a la revista ‘European Heart Journal’.

Gràcies a un nou mètode per analitzar els efectes de les diverses fonts de contaminació ambiental a l’aire lliure i relacionar-los amb la mortalitat, els investigadors han descobert que va causar, aproximadament, 790.000 morts més a tota Europa l’any 2015, 659.000 de les quals eren als 28 Estats Membres de la Unió Europea. D’aquestes morts, entre el 40 i el 80% es deuen a accidents cardiovasculars com ara infarts o embòlies, una xifra que duplica les morts provocades per malalties respiratòries associades a la pol·lució.

Extrapolant-ho a tot el món, els científics han calculat la contaminació de l’aire és la causant de 8,8 milions de morts anuals, pràcticament el doble dels 4,5 milions que es pensava fins ara. Així, la xifra supera les morts causades pel tabac, que l’Organització Mundial de la Salut situava, aproximadament, en 7,2 milions l’any 2015. Segons la SEC, cadascuna de les morts causades per la pol·lució suposa una reducció mitjana de més de dos anys en l’esperança de vida.

Per obtenir aquests resultats, els investigadors van fer servir un model que simula els processos químics a l’atmosfera i la forma com interactuen amb el sòl, el mar i els productes químics que s’alliberen en processos naturals i, també, en els que duen a terme els humans. Després, van aplicar els resultats a un nou model d’exposició global i càlculs de mortalitat i a les dades de l’Organització Mundial de la Salut sobre densitat de població, ubicacions geogràfiques, edats, factors de risc i diverses malalties i causes de mort, centrant-se especialment en les partícules en suspensió de 2,5 micròmetres o menys -les anomenades PM2,5- i l’ozó.

Segons aquests càlculs, a la Unió Europea la pol·lució causa 129 morts per cada 100.000 persones, una xifra superior a les 120 per cada 100.000 persones que moren a nivell mundial per aquesta causa.

Els resultats obtinguts a Europa es deuen, essencialment, a una combinació de la mala qualitat de l’aire i unes densitats de població molt altes que fan que l’exposició de les persones a la pol·lució sigui entre les més altes del món. A causa d’això, els investigadors demanen als governs estatals i als organismes internacionals que prenguin mesures immediates per reduir la pol·lució de l’aire, com ara canvis de la legislació de la qualitat de l’aire i una reducció dels límits establerts per la UE en els nivells de pol·lució que s’adaptin a les recomanacions de l’OMS. Actualment, el límit de PM2,5 a la EU, tot i que és una de les principals causes de mort per malalties cardiorespiratòries, és de 25 μg/m3 mentre l’OMS recomana que sigui de 10 μg/m3 i, a més, hi continua havent diversos països que superen els límits de manera habitual.

L’origen de la majoria de contaminants de l’aire al nostre continent prové dels combustibles fòssils i, per tant, reduir-ne la dependència no només ajudaria a combatre el canvi climàtic i a complir l’Acord de París sinó que també podria arribar a reduir les morts causades per la pol·lució a Europa a menys de la meitat. A més, també s’hauria de treballar per reduir les emissions procedents de l’agricultura, com ara les dels fems o els fertilitzants.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Be a març 13, 2019 | 18:10
    Be març 13, 2019 | 18:10
    Però estem arribant a una super població de 9 mil millions de persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa