MonPlaneta
La població d’óssos als Pirineus arriba als 64 exemplars
  • CA

La població d’ossos ha arribat als 64 exemplars als Pirineus, segons el balanç del 2020 del Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os bru als Pirineus (GSTOP). Aquest grup està format per representants de la Generalitat, el Conselh Generau d’Aran, els governs d’Andorra, Aragó, Navarra i França i la Fundació Oso Pardo. La xifra de 64 correspon al nombre mínim d’ossos detectats en un any determinat i es revisa anualment. En total, s’han comptabilitzat 25 adults, 13 subadults i 16 cadells. A més, l’any passat es va tenir constància de 16 noves cries de nou femelles diferents. Es tracta de la xifra més alta registrada fins ara. Les femelles que s’han reproduït són Fosca (1 cadell), Caramellita (3), Plume (1), Bambou (2), Nheu (1), Callista (1), Chataigne (3), Gaia (2) i Aran (2). Entre el 1996 i el 2020 han nascut 98 cries de 54 femelles.

D’altra banda, s’han donat per morts o desapareguts nou exemplars. Es donen per desapareguts o morts aquells dels que no es tenen indicis després de dos anys o es té constància de la seva mort. Entre aquests, es comptabilitzen les morts causades per l’home de l’ossa Sarousse, el mascle Cachou i un altre mascle mort per trets a França. A aquests s’hi sumen quatre cries nascudes el 2019 i dos mascles subadults dels quals no es té notícia des de fa un parell d’anys. En canvi, s’han localitzat dos exemplars que s’havien considerat desapareguts, ja que no es van detectar ni el 2018 ni el 2019 però van reaparèixer l’any passat.

Pel que fa al cas concret de Catalunya, l’any passat es van localitzar 625 indicis d’os, dels quals 203 són contactes fotogràfics i de vídeo i 244 mostres de pèls. També es van produir 25 albiraments. En tot el Pirineu es van detectar 2.331 indicis o rastres. També s’han analitzat més de 650 mostres per a la identificació genètica, dels diferents individus provinents tant de Catalunya com de França. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha identificat 42 exemplars de 207 mostres rebudes, mentre que el laboratori francès Antagène ha identificat 50 exemplars de 447 mostres. El Departament de Territori ha alertat que en molts casos un mateix exemplar ha estat identificat pel laboratori de la UAB i el laboratori francès. Així, doncs el nombre total d’individus identificats per la genètica ha estat de 57. El 2018 i el 2019 van tancar amb 51 i 58 individus, respectivament. L’àrea geogràfica de presència de l’os bru als Pirineus compren una superfície de 8.200 km2.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa