MonPlaneta
Les pluges del 2020 cicatritzen les ferides dels boscos catalans
Zona de bosc recuperada
Zona de bosc recuperada | Cedida

!--akiadsense-->

La conjuntura meteorològica ha permès als boscos catalans cicatritzar ferides, segons recull l’informe del DeBosCat, la Xarxa de Seguiment de l’Estat dels Boscos de Catalunya impulsada pel Departament d’Agricultura i coordinada pel CREAF. El 2020 només ha deixat quatre noves afectacions amb 49 hectàrees de bosc afectades per sequera, les quals són “testimonials” en comparació a altres anys, segons Mireia Banqué, tècnica del CREAF i coordinadora del DeBosCat. El fet que hagi estat un any excepcionalment plujós, sobretot a l’hivern, i hagi tingut una primavera i estiu poc secs han fet que els boscos no hagin patit pràcticament cap episodi de decaïment.

Les pluges del 2020 han facilitat als boscos refer-se de les afectacions greus que van patir el 2016, quan van experimentar una sequera molt prolongada. En concret, en aquesta darrera campanya, s’han registrat com a guarides 10.395 hectàrees de bosc, que s’han anat recuperant després de tres anys seguits de pluges. Destaquen que la dada més optimista és la recuperació dels boscos afectats ara fa quatre anys, ja que quan un arbre queda debilitat per la sequera pot recuperar-se o morir, segons la pluja dels anys següents.

Bosc Gavarres
Bosc Gavarres | ACN

!--akiadsense-->

“Veníem de dos anys bons, i aquest any passat, on enmoltes zones ha plogut el doble, o més del que és habitual durant els mesos de desembre, gener i febrer, ha estat decisiu per registrar una notable recuperació dels boscos“, explica Jordi Vayreda, investigador del CREAF i director del DeBosCat. En global, a tot Catalunya, han quedat registrats amb afectacions solament un 0,77% dels boscos.

Resultats per comarques

Donat que els episodis nous del 2020 són anecdòtics, aquesta campanya bàsicament hereta resultats de la campanya anterior. Així doncs, les comarques que mantenen més superfície afectada tornen a ser Osona i el Pallars Jussà, i amb menor mesura el Berguedà, el Gironès i el Montsià, totes per sobre les mil hectàrees. En tots els casos els episodis són antics, amb una única excepció: el Berguedà que té 1 nou episodi, de 10,7 hectàrees.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa