MonPlaneta
La Plataforma Antiincineradora talla la C-16 per rebutjar el projecte a Cercs
L'antiga central tèrmica de Cercs, al Berguedà
L’antiga central tèrmica de Cercs, al Berguedà | ACN

!--akiadsense-->

Protesta simbòlica de la Plataforma Antiincineradora de Cercs (PAIC) aquest diumenge contra el projecte a l’antiga central tèrmica i donar-ho a conèixer. Des de de les 16.30 h. han tallat la C-16 a la cruïlla amb la carretera que va a Sant Corneli, just davant de la central. Amb crits de de ‘Què volem? Aire net’ i ‘Calderer dimissió’ (l’alcalde del municipi), 200 persones han fet talls intermitents de 20 minuts amb el suport dels Mossos, que han anat donant pas alternatiu. Els promotors volen construir una planta incineradora de residus industrials per produir energia a aquesta antiga central elèctrica “El projecte està aturat per un tema de permisos urbanístics però no està descartat”, subratllava un dels membres de la plataforma.

Cercs
Cercs | Viquipèdia

!--akiadsense-->

Amb el suport dels Mossos d’Esquadra, la protesta ha consistit en ocupar la calçada cada 20 minuts i 5 més per donar pas alternatiu dels vehicles. “És la primera protesta que fem amb molts mesos” explicava un dels participants, Sergi Gavaldà, tot assegurant que s’han pres totes les mesures de seguretat per la pandèmia. L’objectiu final era donar a conèixer la problemàtica a tot Catalunya i aprofitar que aquesta és una via estratègica per on cada diumenge tornen visitants d’indrets com ara Puigcerdà i es dirigeixen a diferents punts del país. La concentració, a més, s’ha fet davant de l’antiga central tèrmica. Entre els participants hi havia l’alcaldessa de La Nou, Mercè Fuentes, que ha fet èmfasi amb el clam gairebé unitari del territori contra aquest projecte. Dels 31 alcaldes del Berguedà, només n’hi ha un que hi està a favor i és l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer. Per Fuentes, sembla increïble que després del greu impacte ambiental que va tenir l’antiga central tèrmica, fins al punt que la justícia espanyola va ordenar tancar-la el 1985 en el que va ser la primera sentència a l’Estat per un delicte ambiental. “Ja tenim l’experiència de fa 35 anys amb la tèrmica, a quin il·luminat se li pot ocórrer una cosa així? Ens perjudicarà a tots”, es lamenta. Segons els seus càlculs, una incineradora d’aquest tipus cremaria unes 1.000 tones de residus diaris (amb les centres i escòries que es generarien) i un trànsit diari de 50 camions.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet | ACN

!--akiadsense-->

Des de la plataforma alerten que el projecte de fer-hi una planta incineradora de residus industrials “no està enterrat”. Aquest agost, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar que la Generalitat tombava el projecte de construir la planta incineradora per “incompatibilitat urbanística”. Segons Sergi Gavaldà, membre de la plataforma, “s’ha aturat per un tema de permisos urbanístics i l’empresa promotora ja ha dit que hi treballaran per solucionar-ho”. És per això que demanen que el Govern desenvolupi la moratòria aprovada al Parlament per evitar que projectes com aquest puguin ser una realitat a Catalunya. També reclamen que es desmantelli l’antiga central tèrmica i que hi hagi un nou model de comarca, basat en la sostenibilitat i el respecte al medi ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa