MonPlaneta
El Pla Renova’t de l’Institut Català d’Energia impulsarà l’eficiència energètica a la indústria
Els representants del departament d’Empresa i Coneixement, amb els fabricants adherits al Pla Renova’t 2019 | Departament d’Empresa i Coneixement

L’Institut Català d’Energia ha presentat aquest dilluns el Pla Renova’t Indústria 2019, que fomentarà la renovació d’equips auxiliars de plantes industrials per d’altres energèticament més eficients. La iniciativa té per objectiu coordinar els descomptes i incentius que poden oferir els fabricants i distribuïdors d’equips de la indústria que s’hi adhereixin amb l’acompanyament a les empreses interessades en substituir la seva maquinària. De moment, la campanya ja compta amb 10 fabricants adherits: ABB, Airwco, Atlas Copco, Beralmar, Bluer Combustion, Gardner Denver/CompAir, Motovario WH/Teco, Nidec, Ray i Sedical. L’increment de l’eficiència energètica en el sector industrial persegueix reduir el seu consum d’energia i, per tant, el seu impacte ambiental i, al mateix temps, contribuir a millorar-ne la competitivitat.

El Pla Renova’t oferirà, fins al 30 de setembre de 2019, l’oportunitat de renovar el parc d’equips auxiliars al procés industrial per equips de funcionament, rendiment i característiques similars i que acreditin una major qualitat i eficiència energètica. Així, en el marc de la iniciativa, els fabricants i distribuïdors inclouran en les seves ofertes avantatges o incentius de tipus econòmic -com per exemple descomptes, recompra de l’equip retirat, etc- o de serveis addicionals com ara manteniment, projecte, estudi, posada en marxa, etc. A més, les empreses que s’acullin al Pla gaudiran de l’acompanyament tant dels propis fabricants com de l’ICAEN, que actuarà com a coordinador de la campanya. “Intentem fomentar una reconversió immediata per a equips industrials transversals que han quedat obsolets; per això, aquest Pla Renova’t serà compatible amb els ajuts vinculats als Fons Nacionals d’eficiència, que enguany gestionarà l’ICAEN”, ha explicat el director de l’ICAEN, Manel Torrent.

La directora general d’Indústria, Matilde Villarroya; el director general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, Pere Palacín; i el director de l’ICAEN, Manel Torrent | Departament d’Empresa i Coneixement

La indústria és el segon consumidor d’energia a Catalunya, amb un 27% del consum total, i l’energia és un dels principals costos de producció per a les empreses industrials. Per això, la iniciativa se centrarà fonamentalment en motors elèctrics, compressors d’aire i sistemes de combustió, que són alguns dels equips consumidors més comuns a la indústria. A tall d’exemple, la substitució d’un motor amb una eficiència IE1 per un motor IE3 pot comportar uns estalvis energètics d’uns 20.000 kWh anuals –és a dir, uns 2.000 euros l’any– o, en el camp dels compressors d’aire, una bona anàlisi de disseny pot estalviar fins un 20% dels seus costos energètics.

El Pla Renova’t per a la indústria 2019 forma part del Pla d’Acció d’Eficiència Energètica a la Indústria de Catalunya i s’integra en el procés de transició cap a un model energètic més net, sostenible i democràtic. En aquest sentit, i amb l’objectiu d’assolir un sistema energètic totalment descarbonitzat l’any 2050, el Govern està impulsant una Llei de la Transició Energètica, i ja està aplicant mesures per impulsar l’autoconsum fotovoltaic, la mobilitat elèctrica o l’edificació eficient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa