MonPlaneta
El pla de prevenció i mitigació dels danys per conill al Segrià s’amplia a tota la plana de Lleida
Moment de la reunió d’aquest dimecres al matí | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ferran de Noguera, ha presidit, aquest matí, la tercera reunió de la Comissió tècnica de seguiment del Pla pilot de prevenció i mitigació dels danys produïts pel conill a la comarca del Segrià, que s’ha celebrat a la seu del Departament a Lleida. Ferran de Noguera s’ha mostrat “moderadament satisfet” atès que les dades del cens de tardor constaten una davallada general de les poblacions de conill en la plana de Lleida respecte la tardor de 2017, registrant-se precisament les més pronunciades en la comarca del Segrià (-37%) i en el Pla d’Urgell (-30%), les zones més castigades i on el Pla s’està aplicant amb més intensitat. “Anem pel bon camí, hem baixat d’una densitat de 138 exemplars per quilòmetre quadrat a 86, però la població de conill continua sent molt alta, si tenim en compte que la densitat que marca la legislació per a la declaració d’emergència cinegètica és de 50. Per això, hem de continuar treballant plegats per a reduir la densitat; i atès els bons resultats hem plantejat que el pla deixi de ser pilot i les mesures que hem anat aplicant s’estenguin a tots els espais d’alta densitat de la plana de Lleida“, va subratllar de Noguera.

Altres mesures proposades i aprovades per unanimitat en la reunió d’avui contemplen, a més de continuar aplicant les de caire cinegètic que ja estan en funcionament, les següents: declaració d’emergència cinegètica d’acord al que preveu la Resolució de vedes de caça (afectarà 59 zones de caça de la Plana de Lleida amb un total de 98.600 hectàrees, en les quals es prohibirà la caça de la guineu); noves reunions informatives adreçades a pagesos i caçadors per tal d’informar-los sobre com actuar davant de la problemàtica dels danys produïts pels conills a l’agricultura; continuar amb les actuacions de caça amb recorreguts nocturns per part del Cos d’Agents Rurals, ampliant la flota d’1 a 2 vehicles. Altres actuacions previstes són: elaborar un cens d’hivern abans del mes de març de 2019 per a fer el seguiment; i, si les circumstàncies ho aconsellen, es convocarà el Consell Territorial de Caça de Lleida amb caràcter extraordinari per a valorar la situació i implementar les mesures adients.

L’esmentat Pla pilot s’emmarca en el Pla de prevenció de danys impulsat pel DARP. Es tracta d’una sèrie de mesures i accions que s’estan duent a terme per a establir un nou marc legal, administratiu i operatiu, per tal de fer front als nous reptes que generen els elevats nivells poblacionals assolits per diverses espècies cinegètiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa