MonPlaneta
El Pla Clima de Barcelona és reconegut com el millor de les grans ciutats d’Europa

El Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, la iniciativa mundial de més de 7.000 autoritats locals i 51 regions per a l’acció local en transició energètica i lluita contra el canvi climàtic, ha lliurat el premi “Ciutats del Pacte Destacades” al Pla Clima de la ciutat de Barcelona en la categoria de grans ciutats. Se n’han valorat la integritat i l’eficàcia del procés, la importància de fer un enfocament general i transversal que integra mitigació, adaptació, justícia climàtica i que sigui d’implantació intergeneracional.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha declarat que Barcelona vol ser una ciutat líder en la lluita contra el canvi climàtic, “aquest pla ens situa al mateix nivell que ciutats pioneres com Londres, Nova York o París. El Pla Clima és una oportunitat per sumar, per lluitar pel bé comú, per una ciutat viva on les persones són al centre de les polítiques climàtiques, especialment les més vulnerables, perquè els efectes del canvi climàtic no són iguals per tothom”. Sanz ha afegit que “Barcelona analitza en el seu Pla Clima com afecta el canvi climàtic a la ciutat i promou un model de ciutat sostenible i de baixes emissions”.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz | ACN

Aquest premi s’afegeix a la certificació de la xarxa de ciutats pel lideratge climàtic C40 que reconeix l’elevada qualitat del Pla Clima i certifica que és compatible amb l’Acord de París del 2015. Només Nova York i París havien rebut prèviament aquesta certificació. El reconeixement es lliura per primera vegada, en ocasió del 10è aniversari del Pacte d’alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, i busca premiar les millors iniciatives europees que treballen en aquest marc i destaquen per la seva exemplaritat. L’anunci del guardó internacional s’ha portat a terme avui en el marc de la trobada de la European Week of Region and Citites, celebrada a Brussel·les.

Les ciutats representen part del problema del canvi climàtic, ja que concentren bona part de les emissions i del consum energètic de tot el món, però per això mateix també són una part clau de la solució. En termes generals, gran part de les ciutats ja n’estan rebent els impactes associats, com efectes sobre la salut, l’augment de les temperatures, l’agreujament de l’efecte illa de calor, més períodes de sequera i més inundacions, més onades de calor, l’increment del nivell del mar, la disminució dels recursos hídrics… En aquest context les ciutats han d’actuar en diversos fronts alhora: mitigar les emissions, adaptar-nos als efectes del canvi climàtic i treballar per a ser més resilients. Les actuacions de les administracions locals són molt importants per a la gestió de la qüestió tant a nivell local, en la mesura que milloren les condicions de vida dels seus ciutadans, com a escala global atès que les concentracions urbanes a tot el món engloben ja avui més del 54% dels habitants del planeta i a la Unió Europea un 74% de la població viu en àrees urbanes on es consumeix el 75% de l’energia. Les ciutats i els seus àmbits metropolitans representen un enllaç intens entre la urbanització, l’ús de l’energia i les emissions de gasos amb efecte hivernacle. La densitat urbana i l’organització espacial són factors clau que influencien en el consum d’energia, especialment en els sectors del transport i dels edificis.

| Ajuntament de Barcelona

El Pla Clima de Barcelona és el full de ruta de la ciutat per contribuir amb els objectius de París de no fer augmentar la temperatura de la terra més d’1,5ºC respecte el període preindustrial, assumint així part del lideratge des de les ciutats, en la línia del que també estan fent les principals ciutats del món. D’acord amb el darrer informe del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic aquest objectiu ambiciós requereix reduir les emissions fins a la neutralitat en carboni l’any 2050. En aquest sentit, el Pla Clima està també alineat, ja que pretén reduir les emissions per càpita de la ciutat un 45% per l’any 2030 i ser neutre en carboni l’any 2050. Posa en valor que és un pla coproduït amb la ciutadania i el miler d’entitats del Compromís de Barcelona pel Clima. Es tracta d’un document ambiciós, capdavanter i elaborat col·lectivament que agrupa 242 mesures en 4 eixos estratègics i impulsa una acció transversal que incorpora propostes sobre els principals àmbits de la ciutat com són l’habitatge, la mobilitat, l’economia, l’aigua, el verd, l’energia, la salut, la gestió de residus i el consum.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa