La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz
La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz | Ajuntament de Barcelona

!--akiadsense-->

El govern de Barcelona ha presentat en el Plenari del Consell Municipal el Pla Clima de la ciutat, que recull les polítiques municipals respecte a la lluita contra el canvi climàtic fins a l’any 2030, acomplint així, un dels compromisos adquirits en el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia signat el 2017. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz ha declarat que “Barcelona és líder en la lluita contra el canvi climàtic, i som un referent internacional i així ha estat reconegut recentment com el millor Pla Clima de las grans ciutats europees pel Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia”. Sanz ha afegit que “el Pla Clima és el full de ruta per la ciutat pels propers anys que ens ha de permetre transformar el problema del canvi climàtic en un motor de canvi per millorar la ciutat a tots els nivells, alhora que dona resposta a la responsabilitat de la ciutat en aquest problema global”.

El Pla Clima posa en valor la dimensió climàtica de les polítiques municipals que ja s’estan realitzant, proposa reforçar-les i n’afegeix de noves. Aborda tant la mitigació (és a dir, la reducció d’emissions), com l’adaptació i la resiliència, i la justícia climàtica, i ho fa posant especial èmfasi en la construcció col·lectiva i la coproducció amb la ciutadania. Barcelona revisa amb aquest Pla l’actuació municipal i s’alinea amb els objectius de l’acord de Nacions Unides de París, de no superar una pujada d’1,5 graus de la temperatura mitjana de la Terra respecte al període preindustrial, com ho estan fent altres ciutats capdavanteres com Nova York, Oslo, Amsterdam, Copenhaguen o París. El Pla Clima s’ha coproduït amb la ciutadania i les entitats signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 (actualment són més d’un miler). Es tracta d’un document ambiciós, capdavanter i elaborat col·lectivament que agrupa 242 mesures en 4 eixos estratègics i impulsa una acció transversal d’aquí al 2030 que incorpora propostes sobre els principals àmbits de la ciutat com l’habitatge, la mobilitat, l’economia, l’aigua, el verd, l’energia, la salut, la gestió de residus i el consum.

El Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia ha reconegut recentment el Pla Clima de Barcelona amb el premi “Ciutats del Pacte destacades” a la categoria de grans ciutats. Es valora el Pla Clima de Barcelona per la integritat i l’eficàcia del procés, la importància de fer un enfocament general i transversal que integri mitigació, adaptació, justícia climàtica i que sigui d’implantació intergeneracional. Aquest premi s’afegeix a la certificació de la xarxa de ciutats pel lideratge climàtic C40 que reconeix l’elevada qualitat del Pla Clima i certifica que és compatible amb l’Acord de París del 2015. Barcelona ha estat de les primeres ciutats juntament amb Nova York i París en rebre aquesta certificació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa