MonPlaneta
Les pitjors previsions de canvi climàtic ja no són realistes, segons els experts
  • CA
| NASA

L’escenari més pessimista pel que fa a l’escalfament de la Terra sembla altament improbable, segons afirma un article publicat a la revista ‘Nature Communications’. Aquesta estimació, feta fa una dècada i coneguda com a “business as usual”, preveia una sèrie de circumstàncies en les quals la temperatura del nostre planeta podria pujar fins a 6ºC d’aquí a l’any 2100, cosa que tindria unes conseqüències gravíssimes per a la majoria de criatures que hi viuen. La veritat, però, diuen els autors de la peça, és que les condicions necessàries perquè això passés –un augment del 500% en l’ús de carbó i cap tipus de mesura de reducció de les emissions de CO2– no sembla que s’hagin de complir.

Segons els investigadors, el camí que seguim actualment ens duria a un escalfament de la Terra de que seria la meitat que aquest escenari, arribant a uns 3ºC per sobre dels nivells preindustrials. Tot i això, és evident que no ens podem relaxar. El mateix article recorda que el camí a seguir és el de les energies renovables, cada cop més barates, i que malgrat que una pujada de 6ºC en les temperatures és gairebé impossible, la predicció feta a partir de les emissions actuals i les reduccions a què s’han compromès els estats del món tampoc no és gaire falaguera.

Emissions de gasos d’efecte hivernacle | Pixabay

A banda del grau de confiança que es pugui tenir en el compliment dels acords sobre reducció d’emissions, l’escalfament inevitable ja podria continuar fonent el permagel, alliberant metà i CO2 i mantenint l’augment de les temperatures amb conseqüències difícils de predir. Les diferències en la distribució d’aquest escalfament, a més, podrien continuar fonent l’àrtic, eliminant la majoria de coralls del món i convertint grans selves en sabanes, a més de possibles grans episodis de fam per la inestabilitat climàtica. Així doncs, continua sent necessari prendre mesures urgents per reduir les emissions el més aviat millor per fer com menys probables millor aquests escenaris, mantenint la temperatura només 1,5ºC per sobre dels nivells preindustrials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa