MonPlaneta
Els Pirineus de les dues bandes de la frontera es volen conèixer més
Instant de la trobada que es va fer l’any passat | Cedida

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, juntament amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França), i els respectius ens locals, organitzen aquesta setmana dues trobades transfrontereres adreçades al veïnat i visitants de banda i banda dels Pirineus català i occità (francès), amb l’objectiu d’estrènyer llaços, promoure l’agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l’intercanvi d’experiències. Es tracta d’una jornada festiva que va sorgir per iniciativa conjunta entre els dos parcs naturals, associacions locals i els ens locals respectius d’una banda i altra de la frontera, i que enguany es fa en el marc del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions. És una manera d’institucionalitzar i obrir al públic unes trobades esporàdiques que ja es feien entre els veïns i els pastors d’una banda i altra de la frontera des de temps remots per enfortir lligams d’amistat i familiars, participar en els festes majors d’un i altre poble, i organitzar usos fronterers del territori com el pasturatge dels ramats dels dos vessants.

Els ports de Boet i Tavascan han estat escenari constant de pas de persones entre el Pallars i l’Arieja, tant per ramaders i pagesos, comerciants, contrabandistes, invasors, emigrants temporers, excursionistes i viatgers, com els que fugien de les barbàries de les guerres, sobretot durant la Guerra Civil (1936-1939) i la Segona Guerra Mundial (1939-1944). Guies, evadits, exiliats i forces policíaques van fer dels camins que travessaven aquests ports el seu hàbitat natural desafiant les baixes temperatures, les nevades i l’esforç físic necessari per superar el llarg camí. És significativa la retirada d’uns 2.000 soldats republicans que fugiren pel port de Boet el 7 de febrer de 1939, morint alguns pel camí de fred i cansament.

D’altra banda, fins a l’any 1885, al vessant català del port de Boet, existia “lo Mercat”, un mercat d’intercanvi de productes d’us ordinari (els pallaresos compraven queviures com oli, farina, sucre, i els ariegesos, eines de ferro, té, sal, formatges, i carbó). També s’hi feien tractes comercials i venda de bestiar.

Aquest divendres s’ha fet la primera cita amb la pujada al port de Martérat-Tavascan i per aquest dissabte 24 d’agost s’organitza la setena edició de la Trobada transfronterera al port de Boet des de la Vall Ferrera. A més de l’acte de germanor, les persones assistents podran gaudir d’un mercat i una degustació de productes agroalimentaris locals.

El punt de trobada serà a les 8h a l’aparcament d’Àreu, per compartir cotxe 4×4 i pujar conjuntament fins a l’aparcament de la Molinassa. La caminada a peu té una dificultat mitjana, amb un desnivell positiu de 700 m i una durada aproximada de 3 hores.

La trobada s’acompanyarà d’un mercat venda de productes agroalimentaris. Així, els participants catalans podran comprar productes dels productors del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises i els participants de l’altra banda de la forntera podran fer el mateix amb els productes dels productors del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Degustació de productes locals al port de Boet

Aquestes trobades es realitzen també amb l’objectiu de posar en valor el productes locals agroramaders dels dos parcs que contribueixen a la conservació al mosaic d’hàbitats de prats i pastures i la conservació de la seva biodiversitat, motiu pel qual son accions finançades en gran part pel projecte Interreg POCTEFA GREEN de gestió i posada en xarxa dels espais naturals dels Pirineus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa