MonPlaneta
Pintar les vaques com si fossin zebres les ajuda a evitar picades de mosques i mosquits
Vaques pintades a franges durant l’experiment | PLOS ONE

Tot i que pugui semblar còmic, pintar les vaques a ratlles, com si fossin zebres, pot aconseguir reduir les picades de mosques i mosquits fins a un 50%, segons afirma un estudi publicat a la revista ‘PLOS One’. El treball, fruit dels experiments duts a terme per un equip d’investigadors japonesos, conclou que les vaques poden beneficiar-se dels mateixos efectes positius de la coloració de les zebres amb l’inconvenient, és clar, que s’haurien de pintar.

Per demostrar-ho, els responsables de l’estudi van pintar franges blanques i negres unes quantes vaques, a franges negres unes altres i, finalment, van deixar un grup de control sense pintar. Mentre les vaques que no havien estat redecorades i les que només tenien franges negres van rebre més de 110 picades en només mitja hora, les que havien estat pintades com si fossin zebres en van rebre menys de seixana en el mateix temps. L’explicació, sembla, és que les mosques i els mosquits tenen molta menys tendència a aterrar a superfícies en blanc i negre perquè, a causa de la polarització de la llum, la seva percepció és molt pitjor i tenen problemes per desaccelerar i posar-se.

Els resultats d’aquest experiment no podrien ajudar només al benestar de les vaques sinó, també, a la indústria ramadera, ja que les molèsties que suposen interfereixen en la seva alimentació i l’esforç invertit en espantar els insectes fan que estiguin més estressades i augmenten el risc de patir lesions. El problema, és clar, és que la pintura, basada en l’aigua per no causar efectes nocius en les vaques, marxa al cap d’uns dies, però en qualsevol cas és una solució menys invasiva que col·locar-los etiquetes amb insecticida a les orelles. El problema, és clar, és que caldria tornar a pintar milers de vaques diverses vegades a la setmana. Tot i això, la substitució dels pesticides per pintura podria tenir efectes beneficiosos per al medi ambient i per a la salut humana. Una proposta curiosa però que val la pena tenir en compte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa